Schok­kende beelden varkens­ver­doving met CO2 in Tweede Kamer


23 april 2009

Den Haag 23 april 2009- Op verzoek van de Partij voor de Dieren zijn vandaag in de Tweede Kamer beelden van het recente onderzoek naar CO2 verdoving van varkens vertoond. Op deze beelden is te zien hoe ernstig de varkens lijden voordat ze daadwerkelijk geslacht worden. Ze raken in paniek, gillen, hebben stuiptrekkingen en happen naar adem. Dagelijks worden duizenden varkens bij slachterij VION via deze methode verdoofd. De wet schrijft voor dat stress en onaanvaardbaar lijden zoveel mogelijk moet worden vermeden. De methode die nu al op grote schaal in de praktijk wordt toegepast voldoet niet aan de regelgeving. De Partij voor de Dieren eist dat deze dieronterende verdovingsmethode zo snel mogelijk wordt verboden.

De vertoning van de beelden zorgde voor een hoop onrust in de zaal. De Partij voor de Dieren had expliciet verzocht de beelden in de openbaarheid te tonen zodat deskundigen en dierenwelzijnsorganisaties die niet bij het onderzoek zijn betrokken, ook kennis konden nemen van de onderzoeksresultaten. Maar het ministerie protesteerde hevig tegen de camerateams van de toegestroomde pers. Na een spoedoverleg tussen Kamerorganisatie en het ministerie van Landbouw, kon de vertoning toch van start gaan. De Kamerleden kregen vervolgens schokkende beelden te zien van varkens die in ijzeren liften worden gezet en afdalen in een kelder gevuld met CO2. Marianne Thieme: ‘Het is werkelijk vreselijk om te moeten zien hoe die dieren bij het inademen van het gasmengsel in paniek raken en happen naar lucht. Het is onbegrijpelijk dat een dergelijke voorheen in Nederland verboden methode dagelijks op duizenden varkens wordt toegepast.

De beelden zijn gemaakt in het kader van een onderzoek naar methodebedwelming van varkens met gasmengsels dat minister Verburg van LNV liet uitvoeren door de Animal Sciences Group. Uit de beelden blijkt dat er sprake is van stress en onaanvaardbaar lijden. In Nederland werd het bedwelmen van varkens met CO2 begin jaren ‘80 bij wet verboden omdat toen al uit filmbeelden van de Veterinaire Hoofdinspectie bleek dat varkens in paniek raakten, naar adem hapten, en onnodig moesten lijden. Door de invoering van de Europese slachtrichtlijn werd het verbod in 1993 opgeheven. De beelden van vandaag maken duidelijk dat ingezet moet worden op andere verdovingsmethoden dan CO2.

De Partij voor de Dieren wil daarom een nieuw onderzoek naar diervriendelijker verdovingsmethodes waarin dierenwelzijn voorop staat. Op verzoek van de partij wordt op 20 mei een hoorzitting georganiseerd, waarbij de Tweede Kamer zich door andere experts kan laten informeren over meer diervriendelijke alternatieven. De Kamer debatteert op 3 juni over dit onderwerp.

Gerelateerd nieuws

Aftrap postercampagne Europa, er zijn grenzen

Lijsttrekker Partij voor de Dieren plakt symbolisch eerste verkiezingsposterVandaag gaf de Europese lijsttrekker van de Parti...

Lees verder

Beste vegetarische recept om Henk Jan Ormel en Europese Christendemocraten op andere gedachten te brengen

Den Haag, 23 april 2009 –Natasja Oerlemans heeft een wedstrijd uitgeschreven om het vleesgeworden cynisme van het CDA te door...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief