Reclame Code Commissie tikt Stichting Vlees op de vingers


1 oktober 2010

De website lekkerfitmetvlees.nl van Stichting Vlees bevat misleidende uitlatingen. Zo oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC) kortgeleden na een klacht van PINK!, de politieke jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren. De klacht bevatte een opsomming van beweringen op de website waarvan de jongerenorganisatie vond dat die misleidend of onjuist waren. Zo werd bijvoorbeeld beweerd dat vet in vlees je cholesterolgehalte omlaag kan brengen (het tegendeel is waar) en dat wie te lang in de zon heeft gelegen baat heeft bij een boterham met leverworst. De Reclame Code Commissie stelt PINK! op vrijwel al deze punten in het gelijk en roept Stichting Vlees, de maker van de website, op om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Stichting Vlees bepleitte in haar verweerschrift eerder dat de website lekkerfitmetvlees.nl geen reclame is, en daarom ook niet vatbaar is voor de Nederlandse reclame code. De politieke jongerenorganisatie vond dit moeilijk te rijmen met de door de stichting zelf verklaarde doelstelling van ‘een algemene positieve bewustwording over vlees’. De Reclame Code Commissie oordeelde dat het wel degelijk gaat om reclame en dat dus de Reclame Code van toepassing was.

Pablo Moleman, de woordvoerer van PINK! is verheugd met de uitslag van de RCC. ‘We rekenden al op een positieve uitslag, omdat Stichting Vlees in haar verweer impliciet erkende dat de website op punten niet deugde'. Hoewel alle klachten door Stichting Vlees met de nodige verontwaardiging werden verworpen, voerden zij al vóór de officiële behandeling door de RCC een aantal aanpassingen door op de website, naar aanleiding van de klacht. ‘Zij noemden onze klacht om die reden achterhaald. Maar zonder onze klacht waren die aanpassingen nooit gemaakt. Ze kunnen moeilijk nu volhouden dat onze klacht ongegrond was’, aldus Moleman.

In het Agrarisch Dagblad verscheen afgelopen woensdag afgelopen woensdag een bericht dat kopte dat de website lekkerfitmetvlees.nl volgens de RCC geen misleidende info bevatte, wat direct in tegenstrijd is met de uitspraak. ‘De misleiding houdt maar niet op’, zegt Moleman, ‘Daarom lanceert PINK! de website ‘lekkerfitzondervlees.nl’ en zijn zij van plan het Agrarisch Dagblad om een rectificatie te vragen.


Klik hier om naar de website lekkerfitzondervlees.nl te gaan

Gerelateerd nieuws

Regeerakkoord rampzalig voor duurzame samenleving

De Partij voor de Dieren heeft met teleurstelling kennis genomen van het regeerakkoord dat onder het motto Vrijheid en Ver...

Lees verder

Giftige paling: Partij voor de Dieren wil vangstverbod

Den Haag, 6 oktober 2010 - De Partij voor de Dieren zal vandaag in het spoedoverleg over dioxine in Nederlandse paling aan...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief