PvdD wil import­verbod jacht­tro­feeën


27 maart 2015

Wildlifecrime, stroperij en handel in neushoornhoorn, slagtanden (ivoor), haaienvinnen en tijgervellen is moeilijk te bestrijden zolang Europese en Nederlandse regelgeving de import van jachttrofeeën als ‘persoonlijk bezit’ vrijstelt van invoervergunningen.De vrijstelling is slecht controleerbaar en wordt misbruikt voor illegale handel van dierproducten. Dit stelden maatschappelijke organisaties, juristen en onderzoekers tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer afgelopen maandag. De Partij voor de Dieren wil dat er een importverbod voor alle jachttrofeeën komt.

De Partij voor de Dieren onderzoekt de mogelijkheid voor een Nederlands en Europees importverbod op jachttrofeeën. De Verenigde Staten heeft onlangs een dergelijk verbod ingesteld. Doordat een jachttrofee onder Europese en Nederlandse regelgeving beschouwd wordt als ‘persoonlijke bezit’ – waarvoor invoervrijstellingen gelden – is Europa zelf medeverantwoordelijk voor de jacht op bedreigde diersoorten zoals de big five (leeuw, olifant, kafferbuffel, luipaard en neushoorn)

In dit kader sprak Marianne Thieme afgelopen maandag met de Zuid-Afrikaanse ambassadeur van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) en vond er een rondetafelgesprek plaats waarin wetenschappers en natuur- en milieuorganisaties de ernst en omvang van deze vorm van misdaad benadrukten.

Marianne Thieme; ”Jagers betalen veel geld voor trofeeënjachtreizen op olifanten, leeuwen en andere dieren die op de rode lijst van CITES staan. De trofeeën mogen onder de noemer ‘persoonlijk bezit’ legaal geimporteerd worden. Aan deze verwerpelijke activiteiten dient een einde te komen, temeer nu vaststaat dat het de aanpak van illegale jacht en handel in ivoor en neushoornhoorn bemoeilijkt.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief