PvdD: Stop inves­te­ringen en laat vervuiler betalen


28 september 2017

De Partij voor de Dieren wil dat de overheidssteun van 7,6 miljard voor de fossiele industrie zo snel mogelijk wordt stopgezet. “Grootgebruikers krijgen nu de meeste steun”, meent Kamerlid Frank Wassenberg in zijn Kamervragen. “Terwijl juist de vervuiler zou moeten betalen.”

De fossiele industrie in Europa en Nederland kan putten uit een gigantische pot aan belastingvrijstellingen, subsidies en overgenomen ondernemersrisico. Uit recent onderzoek van Overseas Development Institute (ODI) en Climate Action Network Europe (CAN-E) blijkt dat de industrie in Nederland jaarlijks 7,6 miljard euro aan staatssteun ontvangt. Tegelijkertijd eisen de klimaatdoelstellingen dat er op korte termijn afstand moet worden genomen van fossiele energie.

Voor de Partij voor de Dieren geldt dat het principe ‘de vervuiler betaalt’ leidend moet zijn in klimaatbeleid. De grootste verbruikers en uitstoters ontvangen de meeste overheidssteun en daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen. Vandaag riep Kamerlid Wassenberg de minister op niet langer informatie achter de hand te houden, maar open en eerlijk over het energiebeleid te communiceren: “het kabinet belijdt vooral met de mond dat de overstap van fossiele energie naar hernieuwbare energie gezet moet worden. Ondertussen steunt het kabinet met fossiel denken vooral de vervuilende energiesector.”

Wassenberg verzocht daarom het kabinet om investeringen in de fossiele energie zo snel mogelijk stop te zetten en in plaats daarvan de productie van hernieuwbare energie te stimuleren.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief