PvdD: 'Maak wind­molens vogel­vrien­delijk'


Zwarte wiek en detec­tie­systeem kunnen veel vogel­slacht­offers voorkomen

9 juni 2021

De Partij voor de Dieren heeft in schriftelijke vragen aangedrongen op maatregelen om het aantal vogelaanvaringen met windmolens te verminderen. Met videodetectie neemt 80 procent van de vogelaanvaringen af, en uit onderzoek in Noorwegen bleek ook dat windmolens met één zwarte wiek veel minder slachtoffers maken. PvdD-Kamerlid Leonie Vestering: “Hoog tijd dat we die bestaande technieken gewoon gaan toepassen, zodat we vogelslachtoffers in de toekomst kunnen voorkomen.”

De PvdD stelde de Kamervragen naar aanleiding van het bericht dat een zeldzame lammergier stierf na een botsing met een windmolen. “Het is vreselijk dat zo’n zeldzame gier tegen de wiek van een windmolen is geklapt. Elke vogel die in botsing komt met een windmolen is er één te veel. Maar wat nog erger is, is dat het voorkomen had kunnen worden door oplossingen die al voor handen zijn, maar die tot nu toe steeds niet op grote schaal worden toegepast”, legt Vestering uit. “Cameradetectiesystemen zijn al ontworpen en bewezen effectief. Zo snel mogelijk ophangen dus.”

Daarnaast zijn er lokaal zorgen over gebieden waar mogelijk windmolens geplaatst gaan worden: verschillende provincies hebben natuurgebieden aangewezen als mogelijke locatie. Vestering: “We moeten goed opletten wáár we de windmolens plaatsen: bijvoorbeeld midden in het IJsselmeer is niet zo’n goed idee, want dat is een cruciale plek op vogeltrekroutes. Kwetsbare en internationaal belangrijke natuurgebieden die fungeren als trekgebied voor vogels en vleermuizen, moeten worden uitgesloten. Ook daar hebben we de minister om gevraagd.”

Windenergie is onmisbaar in de overstap van fossiele naar duurzame energie. “We moeten ontzettend haast maken met de duurzame energietransitie, en windmolens zijn daar een belangrijk onderdeel van. Maar echte groene en duurzame energie mag niet ten koste gaan van dieren of biodiversiteit, want dan snijden we onszelf in de vingers. Hierom vragen we de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Economische Zaken en Klimaat hoe ze ervoor gaan zorgen dat de energietransitie hand in hand gaat met de aanpak van de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Want dit moet altijd in samenhang worden bekeken”, besluit PvdD-Kamerlid Lammert van Raan.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Wet Dieren belooft grote verbeteringen voor dieren in de bio-industrie

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de vernieuwde Wet Dieren, waarin drie wetswijzigingen van de Partij voor de Dieren zijn o...

Lees verder

Veel dierenleed op hete dagen: hitteplan kan niet langer wachten

De Partij voor de Dieren heeft opnieuw aangedrongen op maatregelen tegen hittestress bij dieren. Demissionair minister Schout...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief