PvdD: laat kalf bij de moederkoe


12 november 2014

Marianne Thieme heeft vandaag tijdens het Mondelinge Vragenuur het weghalen van kalfjes bij de moederkoe ter discussie gesteld. Uit een rapport van inspectieorganisatie Eyes on Animals blijkt dat kalfjes ernstige stress en gedragsstoornissen hebben doordat ze direct van de moederkoe worden gescheiden. De Partij voor de Dieren wil dat de overheid geld vrijmaakt voor meer onderzoek naar de mogelijkheden om kalveren bij hun moeder te laten opgroeien.

Voor de productie van melk moeten koeien ieder jaar een kalf krijgen. Daardoor worden jaarlijks anderhalf miljoen kalfjes geboren. De kalfjes worden zowel in de gangbare als in de biologische melkveehouderij meteen na de geboorte bij de moederkoe weggehaald en in zogeheten eenlingboxen gezet. Het dier ervaart stress en angst en kan de enorme behoefte aan zuigen niet bevredigen. Vanwege ernstige stress gaan ze afwijkend gedrag vertonen; zoals het zuigen op buizen of; nadat ze na acht weken in een groepshok zijn gezet, aan andere kalfjes.

Ondanks succesvolle pilots willen nog steeds weinig bedrijven moederkoe en kalf bij elkaar laten. Slechts 30 melkveehouders (dat is ongeveer 0,2 % van alle melkveehouders) houden het kalf enige weken tot enkele maanden bij de moederkoe. De belangstelling voor het houden van het kalf bij de koe is nog minimaal omdat veel melkveehouders bang zijn voor ziektes of denken dat het economisch nadelig is omdat de kalf melk krijgt wat ook verkocht had kunnen worden. Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut hebben aangetoond dat deze angsten ongegrond zijn. Marianne Thieme: “Het scheiden van moeder en kalf heeft ernstige gevolgen voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Deze praktijk is niet in lijn met de Wet Dieren en past niet bij een duurzame veehouderij. De overheid moet de boeren stimuleren om hier een einde aan te maken.”

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief