PvdD in gesprek met Iams / Eukanuba


8 januari 2004

De beelden die Tros Radar 1 december 2003 uitzond over dierproeven van Iams heeft vele mensen geschokt. Hierin waren honden te zien die onder vreselijke omstandigheden dierproeven moesten ondergaan. Deze proeven vonden plaats in opdracht van Iams. De PvdD is direct een e-mail actie gestart waarin Iams om opheldering werd gevraagd.

Vrijdag 9 januari jl. heeft de PvdD, samen met de SP, een gesprek gehad met vertegenwoordigers van Iams/Eukanuba. Iams heeft gezegd erg geschrokken te zijn van de beelden, die zij overigens al in maart 2003 gezien hadden. Iams heeft onmiddellijk de honden uit het laboratorium laten halen en deze herplaatst. Vervolgens zijn alle banden met het onderzoeksinstituut verbroken. Iams zegt een protocol te hebben waarin het gebruik van dierproeven omschreven staat. De huisvesting van de honden en de omgang met de honden zoals op de beelden te zien was, zou geheel in strijd met dit protocol zijn. Iams zegt sinds dat moment hun testen op honden en katten door een ander onderzoeksinstituut te laten uitvoeren. Wij hebben de toezegging gekregen om onaangekondigd dit onderzoekslaboratorium van Iams in Amerika te mogen bezoeken. Iams zal ons ook op korte termijn aangeven om hoeveel dieren het exact gaat.

Iams voert dus nog steeds dierproeven uit op honden en katten. Deze proeven bestaan uit urine en uitwerpselen onderzoek, bloedonderzoek en onderzoek van spierbiopsen (waarbij een stukje van het spierweefsel onder narcose wordt weggehaald). De honden en katten waarmee deze proeven gedaan worden, zijn gehuisvest in onderzoekslaboratoria.

Andere grote diervoederfabrikanten die hebben aangegeven ook dergelijke proeven te doen en hiervoor honden en katten in een laboratorium te houden zijn:

  • Pedigree, Cesar, Whiskas, Sheba, Frolic, Catsan, Kitekat (Masterfoods)
  • Proplan, Dog Chow, Gourmet, Felix, Tom Poes (Nestlé Purina Petcare Benelux)
  • Royal Canin
  • Fokker diervoeders
  • Techni-cal
  • LEO Animal Health
  • LEO Pharma BV

Standpunt van de PvdD
De PvdD vindt dat er geen dierproeven mogen worden uitgevoerd ten behoeve van diervoeders. De PvdD is van mening dat deze proeven niet nodig zijn om goed diervoeder te produceren. Diervoeders die garanderen dat geen enkele test op honden of katten wordt uitgevoerd zijn onder andere Biofood, Yarrah en Schleckli, te koop in natuurvoedingswinkels.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Eerste congres PvdD besluit: Partij voor de Dieren doet mee aan Europese verkiezingen

Amsterdam, 30 november 2003 – De Partij voor de Dieren neemt deel aan de Europese verkiezingen in juni 2004. Hiertoe hebben...

Lees verder

Partijcongres 6 maart in Utrecht

De Partij voor de Dieren organiseert op 6 maart haar tweede partijcongres in Utrecht. Tijdens dit congres worden het partijpr...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief