PvdD: 'Boycot producten die wereldwijd ontbossing veroor­zaken'


7 april 2021

Kamerlid Christine Teunissen roept demissionair minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking via Kamervragen op producten te boycotten die ontbossing veroorzaken. Een rapport van Global Forest Watch laat zien dat het bosverlies in 2020 met 12,2 miljoen hectare is toegenomen. Daarvan is 4,2 miljoen hectare tropisch oerbos - een gebied ter grootte van Nederland. Nederland heeft als de grootste Europese importeur van palmolie en soja voor veevoer een grote vinger in de pap.

Teunissen: “De teelt van het veevoer voor de Nederlandse bio-industrie legt enorm beslag op landbouwgronden elders op de wereld, met ontbossing en biodiversiteitsverlies als gevolg. Een boycot van ontbossingsproducten is een belangrijke eerste stap om het razende tempo waarin we oerbos verliezen een halt toe te roepen.”

De Partij voor de Dieren wil dat Nederland verantwoordelijkheid neemt voor het stoppen van wereldwijde ontbossing door het handelsbeleid en voedselsysteem drastisch te hervormen. Nederland heeft, als grootste importeur van soja (grotendeels voor veevoer), aandeel in de ontbossing van het Amazonewoud. De eerste zes maanden van 2020 importeerde Nederland zelfs 40% meer sojabonen uit Brazilië dan in het eerste halfjaar van 2019. De gevolgen van het bosverlies zijn dramatisch: het bosverlies in Brazilië was in 2020 wel drie keer zo groot als in de overige landen in de top drie.

Bossen zijn het belangrijkste middel in de strijd tegen klimaatverandering, omdat ze CO₂ uit de atmosfeer halen, water vasthouden en stadshitte dempen. Andersom neemt het bosverlies toe naarmate de temperatuur- en neerslagpatronen veranderen. Daarom is het van groot belang om de ontbossing zo snel mogelijk een halt toe te roepen.

Lees de volledige set vragen hier.
Lees het rapport van Global Forest Watch hier.
Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Melk en landbouwgif verhogen risico op Parkinson

Het wetenschappelijke verband tussen de levenslange consumptie van melkproducten en een verhoogd risico op de ontwikkeling va...

Lees verder

575.000 kippen stierven op weg naar het slachthuis

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over de enorme aantallen kippen die sterven tijdens het transport naar het slac...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief