Provincie Gelderland gaat door met zwij­nen­slachting


13 december 2010

Ondanks de aangenomen motie in de Tweede kamer van Marianne Thieme om een alternatief faunabeleid te ontwikkelen ten aanzien van de wilde zwijnen in Gelderland, zet PvdA gedeputeerde Harry Keereweer zijn rigoureuze afschotbeleid gewoon voort. Keereweer liet in een discussie met Esther Ouwehand op TV Gelderland weten te vrezen dat er binnen enkele jaren ’20.000 zwijnen rond zouden kunnen lopen in Gelderland’ als het afschotbeleid niet zou worden gehandhaafd.

Deskundigen geven echter aan dat het juist het huidige afschotbeleid is dat de voortplantingsprikkel onder de dieren verder opjaagt. Op dit moment worden 8 van elke 10 dieren van deze wettelijk beschermde diersoort door jagers gedood, welk ritueel zich jaarlijks herhaalt. Op dit moment krijgt elke zeug al gemiddeld 6 jongen, gevreesd wordt dat het aantal biggen bij aanhoudende bejaging zal stijgen tot 10 per zeug, zoals in het door jagers gedomineerde Duitsland en Oost Europa al het geval is.

De overlast van zwijnen in woonkernen en voor het verkeer zal alleen maar toenemen bij voortdurende bejaging. Sociale verbanden worden letterlijk aan flarden geschoten, de groepshiërarchie wordt doorbroken en dieren gaan ongericht zwerven. De Gelderse consulent van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging liet zich vorige week in De Stentor veelzeggend uit over de belangen van de jagers en het door hen gevoerde beheer: “jagers beheren zo, dat ze volgend jaar ook nog wat te schieten hebben”.

De Partij voor de Dieren zal er bij staatssecretaris Bleker op aandringen om conform de door de kamer aangenomen motie op korte termijn te komen met alternatieven voor de massale zwijnenslachting die niet alleen desastreus blijkt voor de zwijnen, maar ook de overlast voor inwoners van de Veluwe onnodig bevordert.

Gerelateerd nieuws

IJsland geen lid EU als walvisjacht niet stopt

Den Haag, 8 december 2010 - De Partij voor de Dieren heeft zich in de Tweede Kamer hard gemaakt voor een einde aan de walvi...

Lees verder

Twee moties Partij voor de Dieren aangenomen

Den Haag, 14 december 2010 - De Eerste kamer heeft kamerbreed een motie van Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren aang...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief