Protest­actie en Kamer­vragen over wrede slachting van varkens in Egypte


20 mei 2009

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de wrede slachting van varkens in Egypte. De Egyptische overheid besloot uit voorzorg honderdduizenden varkens te 'ruimen' om de varkensgriep te bestrijden. De manier waarop de Egyptische autoriteiten de dieren afmaken is barbaars en onacceptabel. De ruiming is daarnaast volstrekt onnodig. De Partij voor de Dieren wil dat de ministers van LNV, OS en BuZa hun afkeuring overbrengen aan de Egyptische regering en aandringen op beƫindiging van de barbaarse ruiming.

Op internet staan afschuwelijke beelden waarop te zien is hoe wreed de varkens afgemaakt worden. 'Het is vreselijk hoe ze in Egypte met de varkens omgaan. Dit moet snel stoppen. Het afmaken van de varkens is ook nog eens onnodig, dat maakt deze daad extra verwerpelijk', aldus Marianne Thieme. De Werelddiergezondheidsorganisatie oordeelt dat het ruimen van varkens geen enkel effect zal hebben op de bestrijding van de varkensgriep. Het griepvirus wordt namelijk van mens op mens overgedragen en niet via varkens. Ook is er in Egypte nog geen enkel geval van Mexiaanse griep geconstateerd. De ontwikkeling van Zoƶnosen (dierziekten die ook mensen kunnen besmetten), vraagt om een wezenlijk andere kijk op de productie van dierlijke eiwitten, een ruiming als deze heeft daar niets mee te maken.

De Partij voor de Dieren is een protestactie gestart en stelde Kamervragen aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking (OS) en aan de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). De partij wil van de ministers weten of ze bereid zijn de ontwikkelingsrelatie met Egypte te heroverwegen wanneer de barbaarse ruiming van varkens doorgang blijven vinden ondanks de internationale bezwaren daartegen.

Klik hier voor de Kamervragen.

Klik hier om een protestmail te sturen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief