Natasja Oerlemans voegt realis­tisch label toe aan Europees verkie­zings­object ‘verpakte kip’


18 mei 2009

‘Geen kip vertrouwt Europa nog’

Den Haag, 18 mei 2009 – Natasja Oerlemans, lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van de Partij voor de Dieren, heeft vanmorgen symbolisch het verkiezingsobject van het Europees Parlement op het stationsplein voor Den Haag CS aangepast aan de realiteit van de Europese kip in de bio-industrie. Op het plein voor Den Haag CS staan twee manshoge kippen verpakt in folie waarvan er één beplakt is met etiketten, verwijzend naar de Europese regelgeving over etikettering van voedingsmiddelen die op dit moment wordt herzien. Het verkiezingsobject maakt deel uit van de campagne door het Europees Parlement om kiezers naar de stembus te trekken. Oerlemans maakt zich boos over het feit dat de etiketten geen woord besteden aan het korte, dieronterende bestaan van de vleeskip in Europa. Door toevoeging van eigen etiketten wil Oerlemans het publiek wijzen op de noodzaak om het welzijn van vleeskippen in Europa drastisch te verbeteren.

De aandacht van de burgers wordt met verpakte vleeskippen op de Europese verkiezingen gevestigd, terwijl het echte verhaal achter de Europese kip niet verteld wordt. De 40 miljard kippen die in Europa worden gehouden voor hun vlees worden in zes weken tijd van enkele grammen opgefokt naar twee kilo. Door deze groeisnelheid krijgen veel kippen last van pootproblemen en ademhalingsmoeilijkheden of vallen zij plotseling dood neer.

Van de zittende Europese partijen hebben ook kippen weinig goeds te verwachten. In 2007 is er na jarenlang gesteggel een Europese welzijnsrichtlijn voor vleeskippen opgesteld. Maar deze stelt nauwelijks wat voor. Met deze richtlijn leven kippen voortaan nog steeds met 21 per vierkante meter. Natasja Oerlemans: “Kippen krijgen in Europa dus nog steeds nul op het rekest en worden weer voor jaren in de wachtkamer geplaatst.”

De Partij voor de Dieren wil dat in heel Europa minimaal de biologische veehouderijnormen gaan gelden voor wat betreft huisvesting en vrije uitloopmogelijkheden. Om een omschakeling te realiseren naar een veehouderij waarin de biologische normen worden gehanteerd, wordt een koers ingezet waarbij individuele nationale lidstaten het goede voorbeeld geven door voorop te lopen. Voorlopers worden door de Europese Unie beloond. Europa mag niet langer een excuus zijn om als lidstaat af te wachten en stil te zitten totdat anderen meedoen.

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief