Protest Partij voor de Dieren leidt tot weigering circus Belly Wien


25 augustus 2011

Na een brief van de Partij voor de Dieren Utrecht besloot gemeente De Ronde Venen geen vergunning te verlenen aan circus Belly Wien. De Utrechtse werkgroep van de Partij voor de Dieren stuurde de gemeente een brief nadat bekend werd dat de gemeente dit omstreden circus een vergunning had verleend voor optredens in Mijdrecht.

Begin juli 2011 vernam de Partij voor de Dieren dat circus Belly Wien in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) zou neerstrijken. Dit circus lapt regelmatig de regels aan haar laars en is in thuisland Oostenrijk inmiddels verboden. De medewerkers zijn er niet vies van om geweld te gebruiken tegen vreedzame demonstranten, politieagenten en zelfs kinderen. Als reactie liet de gemeente weten van tevoren niet bekend te zijn geweest met de reputatie van Belly Wien, maar inmiddels zelf de slechte reputatie van het circus te hebben ondervonden. Belly Wien krijgt dan ook geen vergunning meer in De Ronde Venen. Een verzoek van dit circus voor optredens in 2012 is al afgewezen.

Belly Wien gebruikt wilde dieren in haar voorstellingen zoals olifanten, Siberische tijgers, kamelen en giraffes. Regelmatig ontsnappen er dieren, wat voor zowel de dieren als omwonenden gevaar oplevert.

In de brief vroeg de Partij voor de Dieren ook naar het toekomstig gemeentebeleid van de gemeente op het gebied van circussen. Een steeds groter wordende groep van gemeenten wil geen circussen met wilde dieren toelaten, maar de overheid verbiedt gemeenten circussen te weren op basis van dierenwelzijn. Staatssecretaris Bleker van EL&I gaat zelfs nog een stapje verder: hij wil circussen vrijstellen van de vergunningsplicht om uitheemse dieren te houden, iets waar bijvoorbeeld dierentuinen zich wél aan moeten houden.

Gemeente Heemskerk heeft een creatieve oplossing gevonden om circussen met wilde dieren toch te kunnen weren. Zij nodigt actief circussen zónder wilde dieren uit waarmee de jaaragenda vol wordt gepland. De woordvoerder van De Ronde Venen gaf aan contact te zullen opnemen met gemeente Heemskerk om hen te vragen naar hun beleid ten aanzien van circussen. De Partij voor de Dieren Utrecht is blij dat de gemeente De Ronde Venen, net als steeds meer andere gemeenten, geen circusleed meer op haar gemeentegrond wil toestaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief