Minister Schippers wil niet optreden tegen steeds versla­vender siga­retten


22 augustus 2011

Het kabinet vindt het geen probleem dat fabrikanten van sigaretten hun producten verslavender maken. Dat blijkt uit de antwoorden van minister Schippers op Kamervragen die Marianne Thieme stelde naar aanleiding van een bericht in het Nederlands Dagblad/ Nu.nl. Op haar vraag “Deelt u de mening dat het verslavender maken van sigaretten verboden zou moeten worden?” Geeft Schippers het antwoord: “Die mening deel ik niet. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat roken verslavend is en schadelijk is voor de volksgezondheid. Om die reden voert de overheid ook een tabaksontmoedigingsbeleid.”

De minister is van mening dat het gebruik van verslavende of schadelijke ingrediënten de afgelopen tijd niet is toegenomen dat ze er daarom “geen noodzaak” toe ziet de samenstelling van sigaretten te reguleren of te beperken. Ook vindt de minister het niet nodig dat fabrikanten op de verpakkingen moeten waarschuwen voor de additieven.

Uit de antwoorden blijkt verder dat het aantal additieven dat wordt toegevoegd aan tabaksproducten sterk verschilt en kan uiteenlopen van 10 tot ongeveer 100. Bij het RIVM zijn momenteel 2500 soorten additieven voor tabaksproducten bekend. Op de vraag of het verslavender maken van sigaretten invloed heeft op de kosten in de zorg blijft de minister het antwoord schuldig.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief