Proef­dieren schieten weinig op met nieuwe EU-richtlijn


8 september 2010

De Partij voor de Dieren is teleurgesteld over de herziening van de Europese Dierproevenrichtlijn die woensdag is behandeld in het Europees Parlement. Waar de wijziging van de Richtlijn een uitgelezen moment vormde om het aantal dierproeven fors in te perken, draaide het vooral om de belangen van de wetenschap en farmaceutische industrie.

“Doodzonde”, vindt Esther Ouwehand. “Er is geen enkele ambitie getoond om proefdieren eindelijk de bescherming te bieden waar ze recht op hebben.”

Het aanvankelijke voorstel van de Europese Commissie tot wijziging van de Dierproevenrichtlijn was eerder al flink afgezwakt onder druk van de wetenschappers, farmaceutische en toxicologische bedrijven, die lobbyden voor een ‘level playing field’. Het voorstel is - in afgezwakte vorm- vervolgens in behandeling genomen door de vakministers van de EU-lidstaten; in ons geval de ministers van VWS en LNV.

Nederland heeft volop de kans gehad om zelf met voorstellen te komen om de belangen van de proefdieren steviger te borgen in de Dierproevenrichtlijn. De Partij voor de Dieren heeft dan ook herhaaldelijk aangedrongen op een ambitieuze Nederlandse inzet voor de onderhandelingen over de herziening. Tevergeefs: de regering koos, conform de wensen van de proefdierindustrie, voor harmonisatie van de bestaande regelgeving, in plaats van daadwerkelijke verbetering van de bescherming van proefdieren. Esther Ouwehand: “Nederland heeft de mond vol over het verminderen van het aantal dierproeven. Maar als het erop aan komt, geven we niet thuis”.

Klik hier voor de motie over de herziening van de Dierproevenrichtlijn

Kamervragen over de herziening van de Dierproevenrichtlijn:
https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/210

https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/407


Lees hier de bijdrage aan het debat dat op aandringen van de Partij voor de Dieren is georganiseerd

Gerelateerd nieuws

Kandidaatstelling Provinciale Staten 2011

Op 2 maart 2011 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Partij voor de Dieren is op zoek naar leden die zich he...

Lees verder

Onderzoek: Welzijnsproblemen varkens door ontbreken van modderbad

Uit onderzoek door de Universiteit van Wageningen is gebleken dat varkens ernstig worden aangetast in hun welzijn als zij n...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief