PINK! roept op: laat de ganzen niet stikken!


21 september 2011

PINK! roept iedereen op om staatssecretaris Bleker tegengas te geven. De jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren is op haar website een e-mailactie gestart om te voorkomen dat er binnenkort tienduizenden ganzen vergast worden.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft recent het Besluit Beheer en Schadebestrijding Dieren aangepast zodat het vanaf 1 oktober mogelijk moet worden om grote groepen ruiende ganzen te vangen en in mobiele ruimtes te vergassen met biociden. Dat betekent een gruwelijke dood voor tienduizenden ganzen. PINK! vindt dit onacceptabel en roept op tot het geven van tegengas.

Vergassing betekent dat dieren snakkend naar lucht proberen weg te komen terwijl zij pas na 1 minuut het bewustzijn verliezen en de hersenactiviteit wel 2 tot 3 minuten aanhoudt. Maar ook het vangen van de ganzen voorafgaand aan de vergassing veroorzaakt veel stress.

Daarbij komt dat de vergassing van ganzen een volstrekt nutteloze maatregel is in het bestrijden van ganzenoverlast. De lege plekken van de gedode ganzen zullen snel weer opgevuld worden door nieuwe ganzen. Uit onderzoek van SOVON blijkt namelijk dat het doden van ganzen nauwelijks invloed heeft op de aantallen ganzen. Niet het doden van de ganzen is maatgevend voor de omvang van de populatie, maar het voedselaanbod en dat zal onverminderd groot blijven in het overbemeste Nederland.

Dinsdag 27 september is het erop of eronder voor de ganzen. Dan stemt de Tweede Kamer over de motie die de regering oproept om het vergassen van ganzen verboden te houden. Om de woordvoerders van de Tweede Kamerfracties te overtuigen vóór de motie te stemmen, is PINK! een email-actie gestart.

Klik hier voor de e-mailactie.
Lees hier het opinie-artikel van Esther Ouwehand


Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief