Hoeden voor duurzame en dier­vrien­de­lijke toekomst


20 september 2011

Traditiegetrouw wenden Marianne Thieme en Esther Ouwehand Prinsjesdag aan om met hun hoed aandacht te vragen voor het belang van duurzaamheid en diervriendelijkheid in de keuzes van de politiek. Ditmaal vragen de vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren om een koerswijziging op het gebied van natuur en milieu.

Fractievoorzitter Marianne Thieme draagt een bewerkte admiraalspet met de tekst ‘Save our Seas’ Hiermee borduurt ze voort op het thema van de film Sea the Truth, die het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren een jaar geleden uitbracht. In die film pleit zij voor de vermindering van visconsumptie om de roofbouw op de zeeën en oceanen te stoppen. Thieme: “Als we in het huidige tempo doorgaan met het vangen en eten van vis, zijn de oceanen en zeeën binnen afzienbare tijd leeggevist. Wetenschappers waarschuwen al jaren tegen deze uitputting van natuurlijke hulpbronnen, maar dit kabinet heeft zich erin gespecialiseerd onwelgevallige berichten te negeren. Het roer moet om, er zal op een volstrekt andere koers moeten worden ingezet.”

Esther Ouwehand draagt een diadeem met bloemen van tule waarop zes bijtjes zijn neergedaald. Het Kamerlid koos ervoor aandacht te vragen voor de bij omdat dit dier symbool staat voor de manier waarop het huidige kabinet omgaat met natuur en biodiversiteit. “De voortgaande bijensterfte maakt duidelijk wat we de aarde aandoen als we kiezen voor economisch gewin op korte termijn in plaats van een behoedzame omgang met het leven op aarde. Als we de bij verliezen, verliezen we ons voedsel: 80 procent van de voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving door de bij. Wie goed is voor de natuur, krijgt daarvoor heel veel terug. Maar wie de natuur stelselmatig veronachtzaamt, krijgt problemen die groter zijn dan je ooit had kunnen denken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief