Partij voor de Dieren wil extra inzet om dolfij­nen­slach­tingen te beëin­digen


23 februari 2017

Het Nederlandse kabinet moet zich extra inzetten om de dolfijnenslachtingen op de Faeröer eilanden en in Taiji te beëindigen. Daar heeft Tweede Kamerlid Esther Ouwehand gisteren op aangedrongen tijdens het laatste debat met de zittende Tweede Kamer over Europees landbouw- en visserijbeleid.

Al in 2013 nam de Tweede Kamer een motie aan van de Partij voor de Dieren die pleitte voor Europese maatregelen tegen de Faeröer om de jaarlijkse dolfijnenslachtingen te stoppen. Tot nu toe bleven zulke maatregelen echter uit en is er geen einde gekomen aan de traditionele slachting van honderden dolfijnen voor de kust van de Faeröer-eilanden. Ouwehand wil daarom extra inzet van het kabinet, dat op 6 maart in Brussel bijeenkomt met andere EU-landen om het Europese landbouw- en visserijbeleid te bespreken.

Esther Ouwehand: “De Europese Unie kan en moet meer doen tegen de gruwelijke dolfijnenslachtingen. Tegen de Faeröer kan worden opgetreden omdat de eilanden onderdeel uitmaken van lidstaat Denemarken. En met Japan wil de EU een handelsverdrag afsluiten. Dat kan er wat de Partij voor de Dieren betreft niet komen als de walvisjacht en de dolfijnenslachtingen op Taiji niet stoppen.”

Volgens staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) heeft Nederland afgelopen jaar geprobeerd om kleine walvisachtigen, zoals dolfijnen, onder bescherming van de IWC te brengen. Dit zou echter worden tegengehouden door Japan en enkele kleinere landen. Naar aanleiding van de vragen van de Partij voor de Dieren beloofde Van Dam zowel de walvisjacht als de dolfijnslachtingen consequent en bij elke gelegenheid te blijven aankaarten bij Japan en Denemarken.

Gerelateerd nieuws

Vertoning documentaire The Nature of Cities met Kamerlid Esther Ouwehand

Aftrap campagne Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp: drastische vergroening noodzakelijkDe Partij voor de Dieren begint ...

Lees verder

Ouwehand: 'Volhouden en doorbijten, ik kan het iedereen aanraden'

Esther Ouwehand en Lammert van Raan, de nummers twee en drie op onze kandidatenlijst, reizen momenteel door het land met hun ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief