Ouwehand: 'Volhouden en door­bijten, ik kan het iedereen aanraden'


27 februari 2017

Esther Ouwehand en Lammert van Raan, de nummers twee en drie op onze kandidatenlijst, reizen momenteel door het land met hun lezing 'Idealisme is het nieuwe realisme'. Aan de hand van 10 jaar Partij voor de Dieren in de Kamer én het nieuwe verkiezingsprogramma vertellen zij in volle zalen met enthousiasme en een vleugje humor over ons politieke alternatief voor de gevestigde orde: de expressieve politiek.

Dagblad Trouw noemde Partij voor de Dieren onlangs een buitenboordmotor. Een treffend beeld voor de manier van politiek bedrijven van de PvdD: buitenboord hangend de koers proberen te veranderen van een bootje, met daarin allemaal partijen die min of meer op D66 lijken. Met dat beeld beginnen Esther Ouwehand en Lammert van Raan hun lezing 'Idealisme is het nieuwe realisme'.

Wat betekent het in de praktijk als je altijd vasthoudt aan je idealen? Als je altijd het belang van de aarde en al haar bewoners voorop stelt bij het maken van je keuzes? “Dan word je in het begin uitgelachen en weggehoond”, vertelt Esther uit ervaring. ,,Er werden zelfs dierengeluiden gemaakt toen ik voor het eerst naar voren kwam in het waterschap”, vult Lammert aan. “Daar moet je tegen kunnen. Sterker nog: daar moet je energie uit halen.”

Esther: “Wees niet bang voor ridiculisering. Volhouden en doorbijten. Ik kan het iedereen aanraden, ook buiten de politiek.” Ze haalt daarbij Rosa Parks aan, de Amerikaans burgerrechtenactiviste die in 1955 weigerde in het voor zwarten gereserveerde deel achterin de bus plaats te nemen: 'You must never be fearful about what you are doing when it is right' (Wees nooit bang voor wat je aan het doen bent als het goed is wat je doet).

Aanjaagfunctie
De aanjaagfunctie van de Partij voor de Dieren is zeer succesvol, laten Esther en Lammert zien aan de hand van diverse voorbeelden. “Toen we in 2006 begonnen in de Tweede Kamer snapte niemand de relatie tussen intensieve veeteelt en ontbossingen in Latijns-Amerika. Nu is dit algemeen bekend en erkend. En recenter was Rutte totaal verrast toen wij bij het debat over de vluchtelingenproblematiek pleitten voor onderzoek naar klimaatverandering als oorzaak van oorlogsconflicten. Een jaar later bewees de hoogste generaal van ons land het gelijk van onze gedachtegang toen hij klimaatverandering een 'directe bedreiging' en 'bron van onrust en conflicten' noemde.”

Een ander belangrijk voorbeeld is TTIP. Esther: “We hebben vanaf het begin gewezen op de grote gevaren van dit vrijhandelsverdrag. We waren een voorloper. En een volhouder, zowel in de Kamer als in de samenleving.”

Ter inspiratie deelt Esther nog een beroemde quote, dit keer van Margaret Mead, boegbeeld voor de vrouwenbeweging in het Amerika in de jaren 30: 'Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has' (Twijfel niet of een kleine groep weldenkende, toegewijde burgers de wereld kan veranderen; sterker nog, alleen zo is het ooit gelukt).

De sprekers maken tijdens de lezing volop ruimte voor vragen en interactie.

Ook een keer een bijeenkomst bijwonen? Kijk hier voor data en locaties.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief