Partij voor de Dieren wil debat over leeg­vissen zeeën


9 juni 2009

De Partij voor de Dieren heeft vandaag een plenair debat aangevraagd over de wereldwijde gevolgen van het leegvissen van de zeeën en het Nederlandse antwoord op de structurele overbevissing. Als we nu niet ingrijpen zijn in 2048 alle zeeën leeg.

Op Wereld Oceanen Dag maandag in Rotterdam ging de documentaire ‘End of the Line’ in première. In de film wordt eens te meer duidelijk gemaakt dat het dramatisch gesteld is met de vissenpopulatie in de wereldzeeën. Als we in dit tempo doorgaan met vissen vangen zijn de oceanen over 40 jaar zelfs helemaal leeggevist volgens gerenommeerd visserijbioloog Daniël Pauly. We vangen op dit moment velen malen meer vis dan verantwoord is. 90 procent van alle grote vissen is al verdwenen. Zeebodems die vroeger een rijke biodiversiteit kenden, zijn verworden tot levenloze moddervlaktes. Kleine vissers in Afrika zijn van hun broodwinning beroofd nadat Europese en andere buitenlandse schepen hun wateren hebben leeggeroofd. Met armoede, piraterij en migratiestromen tot gevolg.

De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over de bijdrage van Nederland aan dit wereldwijde probleem. Het 'Duurzaam Visserijbeleid' van dit kabinet is vorig jaar al ernstig bekritiseerd door de Algemene Rekenkamer: de duurzame beloften van minister Verburg worden eenvoudigweg niet waargemaakt. En ondanks de wetenschappelijke conclusie dat er niet genoeg vis in de zee zwemt voor de aanbevolen consumptie, houdt het kabinet vast aan het voedingsadvies om twee keer per week vis te eten. De partij wil daarom een breed debat met zowel de minister van LNV als de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en VWS. Partijen als het CDA en de PvdA zagen echter de noodzaak niet in van een dergelijk debat. Het verzoek werd afgewezen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief