Partij voor de Dieren wil dat kroon­prins stopt met jacht


10 september 2012

Tweede Kamerlid Marianne Thieme heeft vandaag Kamervragen gesteld over de jachtpraktijken van kroonprins Willem-Alexander, en in het bijzonder over zijn recente jachtpartij op eenden. Deze jachtpartij kwam aan het licht omdat de hond van de kroonprins zwaargewond was geraakt. Thieme vindt dat de kroonprins zijn voorbeeldfunctie te grabbel gooit door zonder enig nuttig doel, louter voor de lol op eenden te jagen. Ze wil dat hij stopt met zijn jachtpraktijken en heeft verzocht om een openbare spijtbetuiging in lijn met die van Koning Juan Carlos eerder dit jaar.

Marianne Thieme: “Terwijl 72 procent van de Nederlanders de jacht faliekant afwijst, financiert onze kroonprins zijn hobby met ons belastinggeld. Het is ongepast voor een lid van de Koninklijke familie om zich met een barbaarse praktijk bezig te houden waar zo weinig draagvlak voor is in Nederland. Een spijtbetuiging zou daarom op z’n plaats zijn.”

Het is nog maar de vraag voor hoe lang het koninklijk huis nog kan genieten van haar jachtprivileges. Eerder deze maand kondigde Marianne Thieme een wetsvoorstel aan tegen plezierjacht, die volgens opgave van de verschillende politieke partijen aan de Groene Kieswijzer breed gesteund wordt in de Tweede Kamer. Volgens eigen opgave steunen VVD,CDA,PVV,PvdA,SP,D66,Groenlinks, Christenunie en Partij voor de Dieren een verbod op de plezierjacht. Partijen zullen deze kiezersbelofte ook na de verkiezingen gestand moeten doen.

De Partij voor de Dieren wil dat geen enkel dier meer zo maar bejaagd mag worden, zonder dat daar een aanwijzing, vrijstelling of ontheffing voor nodig is. Het louter voor de lol van de jager toestaan van het doden van dieren moet worden beëindigd. Met de initiatiefwet van Thieme zullen voor elke vorm van jacht nut en noodzaak aangetoond moeten worden.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren sponsort zondagamateurs vvAPWC

vvAPWC in Amersfoort is de eerste voetbalclub van Nederland die gesponsord is door een politieke partij. In de speurtocht na...

Lees verder

Wat in de TV debatten buiten beeld bleef

De Partij voor de Dieren organiseert een serie virtuele één-op-één slotdebatten tussen Marianne Thieme en alle overige lij...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief