Partij voor de Dieren wil aanpak fokkers zieke rashonden


27 mei 2013

De Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Dijksma een einde maakt aan de welzijnsproblemen bij de fok van rasdieren. In 2011 kreeg een motie van Esther Ouwehand hiervoor al steun van een meerderheid in de Kamer. De motie wordt echter onvoldoende uitgevoerd, waardoor de fok op erfelijke afwijkingen blijft voortbestaan. Meer van 40% van de rashonden krijgt in de eerste jaren van hun leven te kampen met een erfelijke aandoening.

Tros Radar besteedt vanavond aandacht aan de welzijnsproblemen als het gevolg van de fok op uiterlijke kenmerken. Dankzij de motie van Esther Ouwehand worden in het nieuwe Besluit gezelschapsdieren regels gesteld om dieren te beschermen tegen uitwassen in de fok.

De nieuwe regels lijken op het eerste gezicht goed nieuws. De wet legt de verantwoordelijkheid voor erfelijke aandoeningen bij de fokker. Die heeft er een financieel belang bij en weet of er erfelijke aandoeningen bij de gefokte honden voorkomt. Maar omdat staatssecretaris Dijksma allerlei uitzonderingen maakt, stellen de regels in de praktijk weinig voor. De hobbyfokkers, verantwoordelijk voor meer dan 90% van de rashondenfok, zullen niet onder de wet vallen. Hierdoor gaat de fok op uiterlijke kenmerken onverminderd door.

De Partij voor de Dieren heeft daarom opnieuw een motie ingediend om de strengere regels voor het fokken van dieren voor álle fokkers te laten gelden, en de uitzondering voor hobbyfokkers te schrappen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer steunen de motie, maar regeringspartij PvdA twijfelt.

Stichting Dier&Recht is een petitie gestart om de druk op te voeren en staatssecretaris Dijksma ervan te overtuigen dat het dierenwelzijn niet de dupe mag worden van financieel gewin. Klik hier om de petitie te tekenen.

Rashondenleed, maandag 27 mei om 20.30 in TROS Radar op NED 1.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren koopt stuk Nederland vrij ter bescherming tegen falend overheidsbeleid

Vanmiddag werd bekend dat de natuur die de Partij voor de Dieren heeft gekocht op de veiling van Staatsbosbeheer inderdaad aa...

Lees verder

Minisymposium over wetenschapsbundel Méér! in plenaire zaal Eerste Kamer

De wetenschapsbundel met de titel Méér! van Marianne Thieme (red.) is gister gepresenteerd in de plenaire zaal van de Eerste ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief