Partij voor de Dieren vraagt spoed­debat varkenstransport


12 oktober 2007

Den Haag, 12 oktober 2007 - Voor de tweede maal in korte tijd zal de Tweede kamer een spoeddebat houden over veetransporten. Aanleiding is de nieuwe aanhouding van de varkenstransporteur die enkele weken geleden al van de weg werd gehaald met een vrachtwagen waar het bloed letterlijk uitliep. De transporteur is nu aangehouden met een overbeladen vrachtwagen vol levende varkens. Het spoeddebat is aangevraagd door de Partij voor de Dieren en zal worden gesteund door GroenLinks, PVV en de SP.

Inzet van de Partij voor de Dieren is een verscherping van de controles op veetransporten. Verder wil de partij dat in geval van recidive per direct transportvergunningen worden ingetrokken en vrachtwagens aan de ketting worden gelegd. Het is overduidelijk dat het besluit van de landbouwlobby tijdens het spoeddebat op 12 september om de veetransporten alle ruimte te bieden, ervoor zorgt dat dieren géén ruimte krijgen.

Marianne Thieme: "Het is een schande dat VVD, CDA en PvdA dit soort misstanden niet adequaat willen aanpakken. Hier blijven ze niet mee weg komen zonder dat hun kiezers in opstand komen."

Zoals bekend had minister Verburg begin september aangekondigd weer 100% controle aan de klep in te voeren zoals ook verplicht is gesteld via de Europese transportverordening. Tijdens het debat bleek de PvdA de varkensboeren liever de hand boven het hoofd te houden, en stemde in met een versoepelde controle. En de minister liet zich makkelijk terugfluiten door de landbouwlobby in de kamer.

De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan deze dieronterende transporten en aan het feit dat de overheid telkens maar weer een oogje dichtknijpt. Het is duidelijk dat dit keer op keer gebeurt op voorspraak van de boeren kamerleden die het op dit dossier voor het zeggen hebben in de Kamer (zoals melkveehouder Janneke Snijder (VVD), varkensboer Annie Schreijer-Pierik (CDA) en melkveehouder Harm Evert Waalkens (PvdA)).

Naar verwachting zal het spoeddebat nog volgende week, voor het herfstreces plaatsvinden.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Zwijnenjagers spelen hoog spel om passie te heroveren

Het jagen op wilde zwijnen is de passie van een kleine groep Nederlanders. Er zijn slechts 600 jagers met een zwartwildbrevet...

Lees verder

Demonstratie tegen jacht op everzwijnen in Limburg

Aankomende zondag 14 oktober, één dag voor de daadwerkelijke aanvang van de jacht in het Nationaal Park De Meinweg, organisee...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief