Partij voor de Dieren verwerpt stroomband bij honden


16 mei 2006

Gedragstherapie betere oplossing voor blaffende honden<?xml:namespace prefix = o />

Heerenveen, 16 mei 2006 - De werkgroep Friesland van de Partij voor de Dieren is ontstemd over het besluit van de gemeente Steenwijkerland een zogenaamde antiblafband in te voeren voor honden die overlast veroorzaken met hun geblaf. Dergelijke halsbanden, die stroomstoten geven wanneer de hond blaft, zijn zeer omstreden vanwege de pijn en angst die zij veroorzaken bij de hond en er bestaan grote twijfels over de effectiviteit van dit electronische correctiemiddel. Hondengedragsdeskundigen geven aan dat gedragstherapie een veel betere en bovendien langduriger oplossing biedt bij blaffende honden. Verschillende hondenverenigingen hebben de stroomband op een zwarte lijst gezet van verboden hulpmiddelen.

Veelvuldig geblaf door honden is vaak een gevolg van factoren als angst en eenzaamheid. In plaats van een aanpak die zich richt op het gedrag van de hond en daarmee de bron van hun geblaf, worden met een stroomband slechts de symptomen bestreden om de door mensen ervaren overlast te reduceren. De hond wordt hiervan de dupe.

De Partij voor de Dieren doet daarom een dringend beroep op de gemeente Steenwijkerland en het plaatselijke politiekorps het besluit terug te draaien in het belang van de honden. Beide partijen hebben een voorbeeldfunctie en de taak mensen te tonen dat problemen op een verantwoorde en diervriendelijke wijze kunnen worden opgelost en niet met de botte bijl. De Partij voor de Dieren pleit daarom voor een gemeentelijke voorlichtingsactie waarin hondenbaasjes gestimuleerd worden met hun hond in gedragstherapie te gaan.

Gerelateerd nieuws

Rode lijst bedreigde vogels langer dan ooit

Vandaag overhandigen leerlingen van de basisschool Roncalli uit Velp samen met Adri de Gelder, directeur van Vogelbescherming...

Lees verder

PvdD hekelt groeiende jagerslobby in provincie Utrecht

Roeken vogelvrij verklaard Utrecht, 19 mei 2006 - De roek, een beschermde vogelsoort, is recentelijk door de provincie Utrech...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief