Partij voor de Dieren tien jaar in Tweede Kamer


22 november 2016

De Partij voor de Dieren zit vandaag tien jaar in de Tweede Kamer. Dit jubileum is gevierd met een feestelijke moddertaart. Marianne Thieme en Esther Ouwehand zorgden ervoor dat dit heugelijke dubbele lustrum niet aan de aandacht van de overige partijen voorbij ging.

Op 22 november 2006 trad de Partij voor de Dieren met twee zetels toe tot het parlement. Dit werd een wereldwijde primeur. Nog nooit eerder was er een partij, die opkwam voor de rechten van dieren en de korte termijn belangen van de mens niet langer centraal stelde, toegetreden tot de volksvertegenwoordiging. Inmiddels kent de succesvolle politieke beweging zusterpartijen in achttien verschillende landen. In ons land heeft de PvdD inmiddels 50 zetels verdeeld over Eerste en Tweede Kamer, provincies, waterschappen, gemeenteraden, plus een zetel in het Europees Parlement.

Marianne Thieme: "We rekenen af met het single issue denken van de traditionele politieke partijen. Die partijen vertegenwoordigen allemaal deelbelangen van de mens: een partij voor de armen, een partij voor de rijken, voor de christenen , voor de humanisten et cetera. Wij wijzen er 365 dagen per jaar op dat we af moeten van dit menscentrale denken met de primaire focus op korte termijn economische belangen. Omdat dit op lange termijn ten koste gaat van het welzijn van mens en dier, de natuur en het milieu. Wij zijn de enige partij met een planeetbrede visie. Ik ben er ongelooflijk trots op dat we de haas in de marathon zijn die andere politieke partijen harder laat lopen voor dierenwelzijn, natuur, milieu en het klimaat.

Enkele hoogtepunten en successen uit de afgelopen tien jaar:

  • Partij voor de Dieren dient in één debat 41 moties in; Kamer stomverbaasd
  • Groeiend verzet: Partij voor de Dieren koopt natuur vrij
  • Partij voor de Dieren maakt eerste Nederlandse Klimaatfilm Meat the Truth
  • Oprichting Animal Politics Foundation: wereldwijd ontkiemen politieke partijen voor de dieren
  • Import jachttrofeeën van meer dan 200 diersoorten verboden.
  • Meldpunt Gifkikker gelanceerd: iedereen die last heeft van teelt met landbouwgif kan dat nu melden
  • One Single Planet: de film over oplossingen om onze planeet leefbaar te houden voor toekomstige generaties
  • Initiatiefwet: Onverdoofd Ritueel Slachten met overweldigende meerderheid aangenomen
  • Duurzaamheid krijgt vaste plek in lespakket op school

Meer successen vindt u hier.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren presenteert lijstduwers Tweede Kamerverkiezingen

De kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren voor de Tweede Kamerverkiezingen is compleet gemaakt met 21 lijstduwers. Het ...

Lees verder

Lakmoesproef Kamer: Partij voor de Dieren brengt 32 moties in stemming

De Partij voor de Dieren brengt aanstaande dinsdag 32 moties in stemming bij de Begroting Economische Zaken Landbouw & Natuur...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief