Partij voor de Dieren stelt Kamer­vragen over barbaarse dolfij­nen­jacht


26 maart 2010

Den Haag, 26 maart – De Partij voor de Dieren vraagt opnieuw aandacht voor de barbaarse dolfijnenslachterij op de Faeröer eilanden. Esther Ouwehand stelde hierover Kamervragen aan minster Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. De Partij voor de Dieren roept de ministers op om actie te ondernemen om de wrede jacht op deze dolfijnen zo snel mogelijk te stoppen.

Dolfijnen worden op dit moment internationaal niet beschermd. De Partij voor de Dieren wil dat hier zo snel mogelijk verandering in komt. Ook wil de Partij voor de Dieren dat minister Verburg en Verhagen de barbaarse dolfijnenslachting ter discussie stellen bij de Deense minister van Voedsel, Landbouw en Visserij. De Faeröer eilanden zijn een autonome provincie van Denemarken.

De jaarlijkse terugkerende dolfijnenjacht vindt plaats onder grienden (een dolfijnensoort) op de Faeröer eilanden. Deze prachtige dolfijnensoort werd ooit bejaagd om de lokale bevolking van voedsel te voorzien. Tegenwoordig is deze jacht niet meer nodig om de bevolking te voeden, maar is de jaarlijkse jacht, die plaatsvindt in de zomer, uitgegroeid tot een culturele traditie. Tijdens de jacht drijven mannen in bootjes een groep grienden naar een baai, waar ze uit het water worden gehaald door stalen haken in de kop te slaan. Ieder jaar worden er honderden dieren gedood tijdens het jachtseizoen.

De Partij voor de Dieren vindt het een schande dat de overheid van de Faeröer eilanden de jacht, die geen enkel redelijk doel dient, nog steeds toestaat. Vorig jaar is de partij daarom een protestmail gestart om de premier van de Faeröer eilanden te verzoeken de jacht te beëindigen. Al meer dan 50.000 mensen hebben in die tijd hun handtekening gezet. Dat zijn al meer protestmails dan er inwoners zijn op de eilanden (48.668). Marianne Thieme heeft daarnaast een brief gestuurd naar de premier van de Faeröer eilanden met de dringende oproep te stoppen met de dolfijnenjacht. Een afschrift daarvan is verstuurd naar de leden van de Europese Commissie van Visserij, omdat de Faeröer eilanden warmere banden willen met de Europese Unie en met de European Free Trade Association.

De protestmail gaat door!
U kunt ons nog steeds helpen de barbaarse slachtpartij een halt toe te roepen. Zet uw naam en e-mailadres onder de protestmail gericht aan de minister-president van de Faeröer eilanden. Klik hier om naar de protestmail te gaan.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Verkiezingscadeautje CDA opnieuw dode mus voor boeren

Het CDA verliest de gunst van de agrarische kiezer, zo bleek de laatste weken. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen lo...

Lees verder

Provinciale Statenleden Utrecht bijeen voor Meat the Truth

Vandaag vertoonde de Partij voor de Dieren de klimaatfilm Meat the Truth aan de leden van de Provinciale Staten van Utrecht...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief