Partij voor de Dieren roept minister naar de Kamer vanwege misstanden in slachthuis


7 april 2008

Zieke en gewonde koeien worden illegaal getransporteerd en mishandeld

De Partij voor de Dieren roept morgen de minister naar de Kamer vanwege de voortgaande wantoestanden in het slachthuis in Leeuwarden. Marianne Thieme wil van de minister horen welke aanvullende maatregelen zij zal nemen om het illegale transport van zieke en gewonde dieren tegen te gaan. Gisteren heeft minister Verburg in het TV programma Buitenhof aangekondigd dat er permanente controles aan de poort van het slachthuis zullen plaatsvinden. Dit was naar aanleiding van het vertrouwelijk gesprek dat zij heeft gehad met een klokkenluider die maandenlang tevergeefs via de AID en VWA heeft geprobeerd deze illegale praktijken aan te pakken. De klokkenluider heeft via de Partij voor de Dieren zijn verklaring onder ede aan de minister van landbouw gepresenteerd. Ondanks een in de kamer gedane belofte heeft de minister niet de volledige anonimiteit van de klokkenluider gewaarborgd. Het is verwonderlijk dat de minister ‘extra controle’voor het slachthuis in Leeuwarden een dag van tevoren op TV (in Buitenhof) aankondigde en dat ze niet de administratie van het betreffende slachthuis in beslag liet nemen, maar zich beperkte tot controles buiten de poort die per 1 april toch al van kracht hadden moeten zijn. Ook de vernietiging van bewijsmateriaal waarover de Partij voor de Dieren al begin februari berichten kreeg van klokkenluiders, vormde voor de minister kennelijk geen aanleiding tot hard ingrijpen.

EenVandaag ( www.eenvandaag.nl) en TROS Radar (www.trosradar.nl) toonden vanavond aan dat nog veel meer misgaat op het gebied van dierenleed en op het gebied van voedselveiligheid. Diverse klokkenluiders vertelden in de programma's dat het slachthuis in Leeuwarden de regels keer op keer overtreedt waardoor veel koeien op een gruwelijke manier worden behandeld. Deze zwaargewonde koeien die nooit vervoerd hadden mogen worden, worden toch gewoon geslacht en verwerkt. Het vlees komt tegen bodemprijzen in de supermarkten terecht. Ook NRC berichtte vandaag over de misstanden .
De Partij voor de Dieren roept morgen, tijdens het mondelinge vragenuur, de minister ter verantwoording. Daarnaast zal de Partij voor de Dieren het draagvlak in de kamer onderzoeken voor een parlementaire enquête waarbij getuigen onder ede gehoord kunnen worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief