Partij voor de Dieren protes­teert tegen wrede varkens­ruiming bij Egyp­tische ambassade


26 mei 2009

Ambassadeur Egypte belooft beterschap

Den Haag, 26 mei 2009 - De Partij voor de Dieren heeft vandaag een petitie aangeboden aan de Egyptische ambassadeur in Den Haag. Getooid met varkenssnuiten hebben leden van de partij oproepen om Egypte als vakantieland te mijden. Natasja Oerlemans, lijsttrekker voor de Europese verkiezingen bood een petitie aan om de bezorgdheid namens het Nederlandse publiek over te brengen. Zij verzocht de ambassadeur er bij de Egyptische overheid op aan te dringen om de barbaarse ruiming te stoppen.

De Egyptische overheid besloot uit voorzorg honderdduizenden varkens te 'ruimen' om de varkensgriep te bestrijden. De manier waarop de Egyptische autoriteiten de dieren afmaken is barbaars en onacceptabel. De ruiming is daarnaast volstrekt onnodig. Op internet staan afschuwelijke beelden waarop te zien is hoe wreed de varkens afgemaakt worden. 'Honderdduizenden varkens worden op gruwelijke wijze afgemaakt onder het mom van het bestrijden van de varkensgriep. Dat is onaanvaardbaar en draagt op geen enkele wijze bij aan het indammen van de varkensgrieppandemie' , aldus Natasja Oerlemans.

De Egyptische ambassadeur nodigde Natasja Oerlemans uit voor een gesprek in de ambassade alwaar zij hem de petitie overhandigde. Volgens de ambassadeur zijn de ruimingen noodzakelijk omdat er niet of nauwelijks huisvesting is voor de varkens in Egypte en dit een groot gezondheidsrisico zou vormen voor de mensen die in hun nabijheid leven. Maar de Werelddiergezondheids-organisatie oordeelt dat het ruimen van varkens geen enkel effect zal hebben op de bestrijding van de varkensgriep, omdat het griepvirus van mens op mens overgedragen wordt en niet via varkens. Oerlemans pleitte bij de ambassadeur voor het verbeteren van de huisvesting in plaats van het ‘ruimen’. De ambassadeur heeft toegezegd daaraan te zullen werken maar dat Egypte tot die tijd wel doorgaat met de ruimingen.

De ontwikkeling van Zoönosen (dierziekten die ook mensen kunnen besmetten), vraagt om een wezenlijk andere kijk op de productie van dierlijke eiwitten, een ruiming als deze heeft daar niets mee te maken. De Partij voor de Dieren is daarom een e-mailactie gestart en stelde Kamervragen aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking (OS) en aan de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). De partij wil van de ministers weten of ze bereid zijn de ontwikkelingsrelatie met Egypte te heroverwegen wanneer de barbaarse ruiming van varkens doorgang blijft vinden ondanks de internationale bezwaren daartegen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief