Partij voor de Dieren pleit voor landelijk beleid dier­vrien­de­lijke bestrijding vogeloverlast


5 augustus 2009

Gemeenten niet bereid of in staat diervriendelijke methodes in te zetten

Den Haag 5 augustus 2009- Steeds vaker blijken gemeenten overlast van vogels op dieronvriendelijke manieren tegen te gaan. De gemeente Dongen heeft onlangs aangegeven duivenoverlast in de stad aan te gaan pakken door de dieren te vangen en veel hiervan te doden. Ook de gemeente Den Haag heeft voorgesteld om op zeer dieronvriendelijke wijze overlast gevende meeuwen te bestrijden. Ondanks het feit dat er voldoende diervriendelijke en efficiƫnte methoden zijn om overlast tegen te gaan blijken deze gemeenten dus niet bereid of in staat om die ook in te zetten. De Partij voor de Dieren wil nu dat de minister beleid ontwikkelt om gemeenten te verplichten diervriendelijke methoden toe te passen en heeft Kamervragen gesteld over deze kwestie.

De duiven bij het voormalige terrein van de St Josephskerk in Dongen zorgen al enkele jaren voor overlast in de buurt. In de voormalige kerk zaten honderden duiven, maar sinds het gebouw is gesloopt blijven de duiven terugkomen naar dezelfde plaats en verspreiden ze zich op en rond het terrein. De gemeente heeft nu besloten de overlast aan te pakken door de duiven massaal te gaan vangen en ze vervolgens te doden. Maar ook in Den Haag is de gemeente van plan rigoureuze maatregelen te nemen tegen de overlast van vogels in de stad. Raadslid Boudewijn Revis heeft voorgesteld om de overlast van meeuwen op zeer onorthodoxe wijze tegen te gaan. Zo moet ondermeer worden toegestaan dat mensen zelf de nesten gaan vernietigen, ongeacht of de meeuwen op dat moment aan het broeden zijn of niet.
Beide gemeenten zijn kennelijk niet in staat of bereid om overlast van vogels op een diervriendelijke manier tegen te gaan. Dit terwijl er voldoende diervriendelijke methodes zijn die effectief kunnen zijn. Het gebruik van eimanipulatie, zwakstroomdraden, duiventillen en andere aanbiedingmethoden voor afval bijvoorbeeld kunnen overlast van vogels aanzienlijk terugdringen. Daarbij blijkt uit onderzoek dat het massaal vangen en doden van duiven geen structurele oplossing biedt voor duivenoverlast, omdat na het wegvangen het aantal duiven weer snel toeneemt. De Partij voor de Dieren wil nu dat er landelijk beleid wordt ontwikkeld zodat gemeenten overlast van vogels alleen nog maar op diervriendelijke wijze tegen mogen gaan. Middels Kamervragen heeft Marianne Thieme minister Verburg verzocht dit beleid te ontwikkelen.

Klik hier voor Kamervragen

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief