Partij voor de Dieren niet bij gemeen­te­raads­ver­kie­zingen


20 februari 2006

Amsterdam, 21 februari 2006 - De Partij voor de Dieren zal niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart aanstaande. De op handen zijnde landelijke doorbraak van de nog jonge maar explosief groeiende buitenparlementaire partij krijgt prioriteit boven snelle lokale vertegenwoordiging.

De PvdD heeft weliswaar een ruim toereikend kiezerspotentieel in een groot aantal steden (EU verkiezingen 2004 Amsterdam en Vlissingen 6,4%, Haarlem 6,0%, Rotterdam 5,4%, Zandvoort 8,1%) om deelname aan de raadsverkiezingen te rechtvaardigen, maar de leden van de partij geven er de voorkeur aan de landelijke doorbraak van de partij prioriteit te geven boven snelle lokale vertegenwoordiging. Vrijwel unaniem besloot het Congres eind vorig jaar dan ook alle inzet te concentreren op de verkiezingen voor Provinciale Staten en Tweede Kamer in 2007, waarbij de Partij voor de Dieren naar alle waarschijnlijkheid haar landelijke doorbraak kan realiseren.

Sinds haar oprichting in oktober 2002 heeft de Partij voor de Dieren een stormachtige groei doorgemaakt. De partij wist in 2004 niet alleen een groot aantal kiezers voor zich te winnen bij de Europese Verkiezingen (153.000, 3,2% van de stemmen), maar bleek een jaar later, in 2005, ook in ledental de snelst groeiende politieke partij van Nederland. De Partij voor de Dieren mocht in 2005 bijna net zoveel nieuwe leden verwelkomen als de gevestigde partijen GroenLinks en PvdA. Nog zonder een wijdvertakt landelijk netwerk en overheidssubsidie waar de zittende partijen wel gebruik van kunnen maken, bleek de PvdD procentueel verreweg de grootste groeier onder de Nederlandse politieke partijen.

De vertegenwoordiging van een partij die het exclusief opneemt voor de belangen van dieren binnen het parlement is uniek in de wereld en vormt een omslagpunt binnen de wereldwijde emancipatiebeweging voor de rechten van het dier. Daar waar het welzijn van dieren voor andere partijen slechts als bijzaak wordt gezien, stelt de Partij voor de Dieren de verbetering van de positie van het dier centraal in een beschavingsoffensief dat een einde moet maken aan alle vormen van wettelijk toegestane dierenmishandeling in de bio-industrie, proefdiercentra, natuurgebieden en tal van andere terreinen.

Zie ook: Partij voor de Dieren verreweg snelstgroeiende politieke partij van Nederland

Gerelateerd nieuws

Na rechtzaak Faunabescherming: Rechtbank Haarlem schorst de meeste jachtvergunningen in Noord-Holland

17 februari 2006 - Na een rechtszaak aangespannen door De Faunabescherming heeft de rechtbank Haarlem de ontheffingen, die do...

Lees verder

Opinie: Ruiming van huisdieren kan volgende stap zijn

Niets lijkt te dol als het om de bescherming van onze door en door verziekte bio-industrie gaat. Hobbydierhouders mogen hun p...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief