Partij voor de Dieren in actie: red de bomen in de Oost­polder


3 maart 2014

De Partij voor de Dieren is gisteren in de bres gesprongen voor bijna 100 bomen in de Oostpolder naast de rotonde bij Gouwestroom. De gemeente heeft een vergunning verleend voor de kap, terwijl er een alternatief is waarmee de bomen behouden kunnen worden. Dat alternatief is niet overwogen door de gemeente. De Partij voor de Dieren roept de gemeente op dit wel te doen en zo de bomen te sparen. De kap zal volgende week starten, terwijl de bezwaarprocedure van de eigenaar nog loopt. Marianne Thieme en Corina Kerkmans, lijsttrekker in Gouda, hebben actie gevoerd in het gebied om de 100 bomen te redden. Marianne Thieme heeft de bomen op ludieke wijze gewapend tegen de kap.

Reden voor de kap zijn de ophoogwerkzaamheden aan de kade van de Ringvaart, nabij de Tweede Moordrechtse Tiendweg in de Oostpolder. In de kapvergunning is geen afweging gemaakt tussen het belang van de ophoogwerkzaamheden en de landschappelijke waarde en de natuurwaarde van de bomen. En dat terwijl het gaat om gezonde bomen, vele al tientallen jaren oud, op een plek waar al bijna 100 jaar bomen staan. Op deze plek is de kade mede daardoor nooit doorgebroken of ernstig verzakt. Groot gevaar voor overstroming is in een eeuw tijd ook nooit gebleken. Het alternatief is ontworpen door een deskundige met jarenlange, internationale ervaring en is eenvoudig te realiseren. Het gaat om een waterdoorlatende beschoeiing van 20 cm hoog vlak voor de oever.

Er wordt al gestart met de kap, ook al is de bezwaarprocedure bij de gemeente nog niet afgerond. “Bomen zijn de longen van het groene hart en dus ook van de gemeente Gouda.”, aldus Marianne Thieme. “Bomen verdienen onze bescherming, of dat nu is in het Braziliaanse regenwoud of in de Oostpolder van Gouda. Jonge herplante bomen kunnen pas na vele jaren de verdwenen natuur-en milieuwaarde compenseren. Gouda heeft een miniem aantal bomen per bewoner en met deze kap wordt dat er niet beter op”.

De Partij voor de Dieren roept de gemeente Gouda op om geen bomen te kappen, maar te planten. Corina Kerkmans: “Wij willen een ambitieuze nieuwe bomenverordening: het aantal bomen per bewoner moet fors worden verhoogd, Gouda moet zeer terughoudend zijn met bomenkap en er moet veel meer groen met elkaar verbonden worden”.

Een groene omgeving draagt in belangrijke mate bij aan een gezond en prettig leefklimaat. Gouda heeft méér natuur nodig in plaats van minder. Door te investeren in groen, door groene gebieden waar mogelijk met elkaar te verbinden en door biodiversiteit te bevorderen wil de Partij voor de Dieren ervoor zorgen dat Gouda een groener karakter krijgt.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren presenteert kandidaat lijsttrekker en conceptverkiezingsprogramma voor EU

De Partij voor de Dieren draagt Anja Hazekamp voor als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Tijdens het partijcongres ...

Lees verder

Landbouwgif uit schappen van tuincentra

Vanaf eind 2015 mag het gevaarlijke landbouwgif glyfosaat niet langer aan particulieren verkocht worden. Glyfosaat is een bes...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief