Partij voor de Dieren: Hekken weg rond Oost­vaar­ders­plassen!


6 februari 2011

Lelystad, 5 februari 2011 – De Partij voor de Dieren voert actie voor meer ruimte, beschutting en voedsel voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Vrijdag maakte staatssecretaris Bleker bekend dat de Hollandse Hout, een boscomplex met grasland ten noorden van de Oostvaardersplassen, niet zal worden opengesteld voor de dieren. Ook de realisatie van de Oostvaarderswissel, die de edelherten toegang zou verschaffen tot het Horsterwold, gaat niet door. Dit alles tegen de adviezen van de commissie Gabor in, die met internationale wetenschappers (ICMO2) heeft geadviseerd over maatregelen die nodig zijn voor het welzijn van de grote grazers. De Partij voor de Dieren vindt het zeer kwalijk dat coalitiepartijen CDA en VVD, samen met de PVV, de dieren opgesloten houden in een te klein gebied met te weinig beschutting. Onder het motto “Geef grazers de ruimte!” voert de partij actie om de hekken tussen de Oostvaardersplassen en andere natuurgebieden alsnog weg te krijgen.

CDA, VVD en PVV hadden staatssecretaris Bleker via moties expliciet gevraagd het gebied niet uit te breiden met de omliggende bossen, waar de dieren beschutting en voedsel zouden kunnen vinden. Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, vindt dat onvoorstelbaar. Ouwehand: “De commissie Gabor was heel duidelijk: de grote grazers in de Oostvaardersplassen hebben meer ruimte en meer beschutting nodig. CDA, VVD en PVV houden die maatregelen al jaren tegen, ten koste van de dieren. Zij houden de grote grazers gevangen in een te klein gebied.”

De Partij voor de Dieren heeft er bij staatssecretaris Bleker op aangedrongen het rapport van de commissie Gabor in zijn geheel over te nemen. De partij vreest voor het welzijn van de dieren nu die aanbevelingen maar voor een deel worden opgevolgd. Esther Ouwehand: “Het advies om de dieren meer ruimte en beschutting te bieden dateert al uit 2006, toen de commissie Gabor haar eerste rapport uitbracht (ICMO1). Dat advies is ook toen niet opgevolgd, dankzij het verzet van PVV, CDA en VVD. We weten allemaal hoe het de dieren in de Oostvaardersplassen vervolgens is vergaan.”

Om herhaling van grote wintersterfte te voorkomen roept de Partij voor de Dieren staatssecretaris Bleker op alsnog over te gaan tot openstelling van de omliggende bossen en realisatie van de Oostvaarderswissel. Onder het motto “Geef grazers de ruimte!” heeft Esther Ouwehand zaterdagochtend, samen met Flevoland's Statenlid en lijsttrekker Melissa Bax, een spandoek onthuld op de grens tussen de Oostvaardersplassen en de Hollandse Hout. Het tweetal werd vergezeld door jongeren van PINK!, de politieke jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren. Ouwehand roept staatssecretaris Bleker naar de Kamer voor het vragenuur aanstaande dinsdag. Melissa Bax zal zich in de Provinciale Staten van Flevoland blijven inzetten voor verbinding van natuurgebieden en uitvoering van maatregelen die ten goede komen van de dieren in de Oostvaardersplassen.

Vroege Vogels deed verslag van de actie, dat hier terug te luisteren is.
Het item start aan het begin van het tweede uur van de uitzending (vanaf 1.00.00 uur)

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil moratorium megastallen

Den Haag, 1 februari 2011 - De Partij voor de Dieren zal tijdens het debat dierhouderij dat morgen wordt gehouden een motie...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil gifvrije speelpleinen

De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over het gemak waarmee gemeenten gif gebruiken bij het onkruidbeheer. Es...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief