Partij voor de Dieren feli­ci­teert Austra­lisch parlement met over­winning op over­be­vissing


19 september 2012

De Eerste- en Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren hebben vandaag per telegram het Australische parlement gefeliciteerd met het besluit de Katwijkse megatrawler Margiris voor tenminste twee jaar te weren uit Australische wateren. Het Australische parlement behoedt hiermee haar mariene natuur voor mogelijke dramatische gevolgen. De Partij voor de Dieren is verheugd over dit besluit en wil met het telegram steunbetuiging overbrengen vanuit Nederland.

De megatrawler van maar liefst 142 meter lang was ingehuurd door een Australische dochteronderneming van het Nederlandse bedrijf Parlevliet & Van der Plas met als doel grootschalig jacht te maken op horsmakreel en redbait. De komst van het Nederlandse fabrieksschip zorgde voor grote ophef onder maatschappelijke organisaties, burgers en lokale vissers. De minister van milieu en visserij Tony Burke besloot uiteindelijk om de megatrawler te weren en eerst wetenschappelijk onderzoek in te stellen naar de ecologische gevolgen van grootschalige visserij in de Australische wateren.

In een poging de Nederlandse visserijbelangen veilig te stellen probeerde demissonair minister Verhagen vorige week nog de Australische regering op andere gedachten te brengen. Zijn telefoontje was tevergeefs, Burke’s beslissing werd vorige week bekrachtigd door de Australische Tweede Kamer en gisteren door de Senaat.

Marianne Thieme: “Ik ben ontzettend blij met dit duidelijke statement van het Australisch parlement. Het gevaar voor de Australische mariene natuur is hiermee voorlopig geweken. Anders dan de boodschap die demissionair minister Verhagen leek te willen overbrengen, is er wel degelijk Nederlandse steun voor het besluit van het Australische parlement. Gelukkig verkiezen zij hiermee een gezond onderwaterleven boven korte termijn economisch gewin”.

De Margiris (omgedoopt tot Abel Tasman) komt door het besluit voor tenminste twee jaar stil te liggen. De Partij voor de Dieren wijst al jaren op de schrikbarende gevolgen van de overcapaciteit in de Europese vissersvloot, die na overbevissing van de Europese wateren nu ook koers heeft gezet naar zeeën en oceanen in andere werelddelen. Zo is de overbevissing van horsmakreel in de Stille Oceaan één van de vele bewijzen van het slagveld dat de (Europese) supertrawlers achterlaten. De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor forse inkrimping van de Europese vloot om verdere overbevissing wereldwijd te voorkomen.

Het telegram aan het Australisch parlement luidde:
Many compliments and much gratitude from the Dutch parliament for your decision to ban the world’s second largest mega-trawler from fishing in Australian waters for the next two years. We would like to let you know that many Dutch citizens are worried about the future of marine ecosystems and support you in this decision. Marianne Thieme (Leader of the Animal Rights Party, House of Representatives), Esther Ouwehand (MP, Animal Rights Party), Niko Koffeman (Senator, Animal Rights Party).

Gerelateerd nieuws

Thieme en Ouwehand vragen in Ridderzaal aandacht voor 'Groeiend Verzet' en 'Koopkracht' met thema-outfits

De leden van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren benutten de jaarlijkse Prinsjesdag-Parade om aandacht te ...

Lees verder

Opinie: Kabinet Diederik Rutte is derde keus

Henk Kamp, ooit gepokt en gemazeld bij de Katholieke verkenners, staat nu voor een grote uitdaging. Hij moet verkennen hoe ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief