Thieme en Ouwehand vragen in Ridderzaal aandacht voor 'Groeiend Verzet' en 'Koop­kracht' met thema-outfits


18 september 2012

De leden van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren benutten de jaarlijkse Prinsjesdag-Parade om aandacht te vragen voor het groeiend verzet tegen economische groei als oplossing voor de crisis en voor de overdaad aan unfair geproduceerde kleding in Nederlandse modewinkels.

Marianne Thieme draagt een olijfgroene battledress, gecombineerd met een munitieriem gevuld met zomerwortels, geïnspireerd op een idee van Lydia Guevara, de kleindochter van Che Guevara. De kogelvrije munitieriem symboliseert niet alleen Thieme’s aanstaande wetsvoorstel tegen de plezierjacht, maar ook het groeiend verzet tegen de uitputting van de aarde en de uit z’n krachten groeiende economie. Tom Pijnenburg, student Modemaat aan het ROC Aventus, ontwierp en maakte de jurk, onder begeleiding van docent kledingtechniek Ron van den Akker. De jurk is vervaardigd van biologische katoen (siebenblau.de)

Het wetsvoorstel van Thieme dat een eind moet maken aan de plezierjacht lijkt, afgaande op de verkiezingsbeloftes, te kunnen rekenen op een ruime Kamermeerderheid. Marianne Thieme: “We zullen kwetsbare levende wezens die nu vogelvrij zijn tegenover hobbyjagers een wettelijk verankerde kogelvrije status geven. En we zullen het groeiend verzet tegen de roofbouw van landbouwgrond, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en de uitbuiting van dieren als gevolg van overconsumptie nader vormgeven en uitbouwen. Want de uit z’n krachten gegroeide economie vraagt om onconventionele antwoorden.”

Esther Ouwehand onderstreept met haar jurk dat tweedehandskleding duurzaam, eerlijk én mooi kan zijn. Zij benaderde het koopleger van StoereVrouwen om samen te winkelen naar tweedehands kleding voor Prinsjesdag en dit ook vast te leggen op film. StoereVrouwen strijden tegen de misstanden en vervuiling in de kledingindustrie. Ouwehand: ‘StoereVrouwen helpt eerlijke mode verder op weg. In de huidige kledingindustrie zijn de omstandigheden vaak mensonterend slecht. Ik maak me sterk voor tweedehands, eerlijke en duurzame kwaliteitsproducten’. Om ‘fair’ te shoppen is het de kunst om niet met alle modewinden mee te waaien, maar liever op zoek te gaan naar kleding die lang meegaat en tijdloos is. Kirsten Oosterbroek, generaal van het koopleger: ‘Het grootste gedeelte van de kleding dat in de Nederlandse winkels hangt is niet ‘eerlijk’ geproduceerd. Op zoek gaan naar eerlijke kleding is niet altijd gemakkelijk, maar het kan wél, en als consument heb je meer macht dan je denkt!’.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren keert met 2 zetels terug in Tweede Kamer

Volgens de voorlopige uitslag is de Partij voor de Dieren ook de komende kabinetsperiode met 2 zetels vertegenwoordigd in ...

Lees verder

Partij voor de Dieren feliciteert Australisch parlement met overwinning op overbevissing

De Eerste- en Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren hebben vandaag per telegram het Australische parlement gefe...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief