Partij voor de Dieren en Plastic Soup Foun­dation maken Amster­damse grachten schoon


16 mei 2014

De Partij voor de Dieren en de Plastic Soup Foundation zijn zaterdag gezamenlijk in actie gekomen tegen plastic afval dat in het water drijft, tijdens de Clean Up Europe Day. Corinne Cornelisse, nr.2 op de Partij voor de Dieren-kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen viste samen met de Plastic Soup Foundation Junior de Amsterdamse grachten schoon. De toenemende plastic vervuiling van oceanen en zeeën, en ook van binnenwateren, is uitgegroeid tot een onbeheersbare milieuramp.

Grachten, kanalen, rivieren, zeeën en oceanen zitten vol met plastic afval. Door zonlicht, golven en verwering valt het plastic in kleine deeltjes uit elkaar. De plasticdeeltjes veranderen in zeewater in een wereldwijde ‘soep’ van plastic. Dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Dat is niet alleen zeer schadelijk voor het zeeleven, zo dringt het vaak giftige afval ook de menselijke voedselketen binnen. Elke uur stromen er vijftienduizend zichtbare stukjes plastic afval vanuit de Maas de Noordzee in. Onze eigen Noordzee is één van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Vissen en vogels hebben hier zwaar onder te lijden. Bijna alle Noordse Stormvogels, die bijna nooit aan land komen, hebben een maag vol plastic. En ook Amsterdam lijdt onder de plastic soep.

De Partij voor de Dieren en de Plastic Soup Foundation voeren al jaren actie tegen de vervuiling van het water door plastic. Ook dit jaar voeren ze mee met het jaarlijkse evenement ‘Oud Amsterdamsch Plastic Visschen’. Samen met een groep kinderen maakten zij in een elektrische sloep jacht op plastic en ander afval in de Amsterdamse grachten. Na afloop telden ze hoeveel plastic ze hadden opgevist.

Corinne Cornelisse: “Plastic in water is voor veel dieren dodelijk. Het is van groot belang om de plastic rotzooi die nu al in het milieu terecht is gekomen op te ruimen. Maar we moeten er natuurlijk vooral voor zorgen dat er geen zwerfafval meer in het water terecht komt. Kleine petflesjes belanden nu op grote schaal in de natuur. De Partij voor de Dieren wil in Nederland en de EU de hoeveelheid plastic afval drastisch verminderen.”

Esther van der Meer van de Plastic Soup Foundation Junior: “Kinderen maken zich veel zorgen om de plastic soep en de ernstige gevolgen voor dieren. Op deze dag stropen we samen de mouwen op. Maar één dag vissen is niet genoeg; kinderen hopen dat politieke leiders dit belangrijke thema op de politieke agenda zetten en in actie komen. In Nederland, in Europa en wereldwijd.”

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief