Partij voor de Dieren bezoekt unieke paar­denstal in Zuid-Holland


3 juni 2010

Op vrijdag 4 juni bezoekt Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren de unieke paardenstal Neville Stables in Midden-Delfland. Paarden worden hier in een kudde gehuisvest. Dat het juist in Zuid Holland, de meest paard-dichte provincie van Nederland, is gelukt om paarden op een natuurlijke manier te huisvesten, acht de Partij voor de Dieren een mooi voorbeeld voor alle paardenhouders.

Waar op de boerderij vroeger nog landbouwhuisdieren werden gehouden, lopen nu 42 paarden rond. Jaren nadat de veestapel geruimd is vanwege de varkenspest zijn Marc en Irma van Neville Stables een bewegingsstal voor paarden begonnen. Hiermee doorbraken zij de gevestigde gang van zaken in de paardenhouderij. Deze pensionstalling huisvest de paarden in groepsverband waarin ze dag en nacht kunnen bewegen, schuilen en hun voeding over vele porties verdeeld krijgen. De provincie Zuid-Holland is de meest paard-dichte provincie van Nederland en toch worden paarden hier op natuurlijke wijze gehuisvest. Esther Ouwehand: ‘Paarden zijn sociale kuddedieren die veel bewegingsvrijheid nodig hebben en contact met andere paarden. Op deze stal kan dat en dat is uniek in Zuid-Holland. De Partij voor de Dieren is blij met initiatieven als die van Neville Stables en wil graag dat natuurlijke huisvesting voor paarden overal het uitgangspunt vormt’.

De huisvesting van paarden komt lang niet overal tegemoet aan de natuurlijke behoeften van het dier. Het grootste probleem is dat regelgeving ontbreekt waardoor paarden onvoldoende worden beschermd in Nederland. Paarden mogen bijvoorbeeld solitair worden gehuisvest in boxen, stands en krappe landjes langs het spoor. Dit in tegenstelling tot verschillende andere landen waar wel welzijnsnormen gelden. Te vaak zijn paarden de dupe zijn van onwetendheid, gemakzucht en verwaarlozing door mensen. Het afgelopen jaar is er op aandringen van de Partij voor de Dieren een debat over paardenwelzijn gehouden in de Tweede Kamer, waarbij de partij pleitte voor de komst van regelgeving.

Dat in de praktijk ook behoefte bestaat aan wetgeving om in te kunnen grijpen tegen misstanden blijkt ook weer uit het recente voorbeeld van de verwaarloosde paarden aan de Loolaan in Voorburg. Slechts twee paarden die gehuisvest werden onder erbarmelijke omstandigheden, konden in beslag genomen worden. De andere paarden, die in exact dezelfde situatie leefden, waren er nog niet slecht genoeg aan toe om in te kunnen grijpen. Ook kwam laatst de zaak van een malafide paardenhandelaarster aan het licht in Undercover in Nederland. De Partij voor de Dieren heeft over deze kwesties Kamervragen gesteld. ‘Het is onbestaanbaar dat malafide handel in en verwaarlozing van paarden ongestoord kan plaatsvinden in ons land. Hoog tijd dat we deze dieren wettelijk gaan beschermen’, aldus Ouwehand.

Gerelateerd nieuws

Kiezen met een verstandelijke beperking

Amsterdam, 2 juni 2010 – Met een speciaal verkiezingsprogramma in cliëntentaal wil de Partij voor de Dieren kiezers bereik...

Lees verder

Esther Ouwehand heeft vier provincies gentechvrij verklaard

Den Haag, 7 juni 2010 - Vandaag is Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren afgereisd naar Zeeland, Flevoland,...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief