Overheid stelt gevolgen Q-koorts onder­ge­schikt aan econo­mische belangen


11 november 2009

Marianne Thieme vraagt opheldering aan de minister van LNV

Den Haag, 11 November 2009 - Nederland is in rep en roer over de Mexico griep die inmiddels al 17 dodelijke slachtoffers maakte. In schril contrast daarmee staat de Q-koorts, die in ernst tenminste vergelijkbaar is, maar die door de Nederlandse overheid zwaar onderschat lijkt te worden. Of althans ondergeschikt gemaakt wordt aan economische belangen. Q-koorts kan een dodelijke bedreiging vormen voor een aantal risicogroepen, maar het kabinet weigert de plaatsen waar besmette bedrijven zijn, vrij te geven. Marianne Thieme zal vandaag tijdens het AO Q-koorts opheldering vragen aan minister Verburg.

De resultaten van de onderzoeken naar besmettingen zullen binnenkort bij het RIVM bekend zijn. De Partij voor de Dieren acht het van groot belang dat deze resultaten ook openbaar gemaakt worden. Mensen hebben recht om te weten of zij dichtbij een besmet bedrijf wonen of niet, en of zij veilig een wandeling kunnen gaan maken, of dat ze daar beter een ander gebied voor kunnen uitkiezen. De Nederlandse overheid kan niet blijven volhouden dat privacy van ondernemers en dus economische belangen boven de gezondheid van de Nederlandse bevolking gaat.

Onlangs heeft LTO een brief gestuurd over een sectorplan voor de bestrijding van Q-koorts. In eerste instantie klinkt dat sympathiek, maar hier is de sector wel erg laat mee. Als ze inderdaad zo begaan was met de volksgezondheid, dan hadden er sinds de uitbraak in 2007 al geen uitbreidingen van geitenbedrijven meer plaats mogen vinden. Naar aanleiding van deze brief zal de Partij voor de Dieren nog een aantal vragen stellen aan de minister.

We kunnen niet meer achter de feiten blijven aanlopen. Uitbreiding van de geitensector is op dit moment risicovol en ongewenst, om niet te zeggen compleet onverantwoord. Dat geldt voor alle geitenbedrijven in Nederland. De bacterie zit in het milieu, het besmettingsgevaar is dus niet weg, en we lopen het risico dat er volgend jaar weer een uitbraak komt.

Het kabinet neemt daarmee welbewust het risico van dood door schuld, omdat iedereen die tot de risicogroepen behoort tenminste de kans zou moeten hebben het gevaar te mijden.
Zoals de veroorzakers van de legionellabesmetting op de Westfriese flora zijn aangesproken op hun besmetting, zo zal dat bij de Nederlandse overheid ook moeten gebeuren. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid straffeloos mensenlevens op het spel denkt te kunnen zetten, uit economische motieven.

Gerelateerd nieuws

Minister Klink belooft beterschap op dierproevendossier

Den Haag, 11 november 2009- Minister Klink van Volksgezondheid geeft gehoor aan de oproep van de Partij voor de Dieren om een...

Lees verder

Marianne Thieme beantwoordt lezersvragen in video-interview

Lezers van de nieuwssite nu.nl kregen de gelegenheid Marianne Thieme een aantal vragen te stellen. In een openhartig intervie...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief