Opnieuw massale doding van dieren door gesjoemel met veevoer


28 juli 2014

Door toevoeging van een verboden middel aan veevoer dreigen opnieuw duizenden dieren afgemaakt te worden. Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld en dringt aan op maatregelen tegen de veevoerindustrie. Het individueel testen van dieren op besmette bedrijven kan voorkomen dat dieren onnodig worden gedood. De partij pleit er voor geen gezonde dieren te 'ruimen' en het individueel testen van dieren te verplichten.

In het veevoer is het kankerverwekkende middel furazolidon gevonden. Het gaat om voer voor varkens, koeien, paarden en mogelijk ook schapen, geiten en kippen. Ook is er paardenvoer en chinchillavoer met het middel verkocht.

Gesjoemel

Het aantal bedrijven dat het vervuilde voer heeft gekocht wordt op dit moment nog geschat tussen de 100 en 150. De Partij voor de Dieren vreest dat door het gesleep van dieren naar het buitenland het verboden middel tot ver over de landsgrenzen is verspreid. Na de MPA-affaire, dioxinekippen, hormoonvarkens en aflatoxinekoeien wordt er nu weer gesjoemeld met veevoer. De Partij voor de Dieren wil van de staatssecretaris weten of ze bereid is tot het instellen van een positieflijst voor toegestane veevoeringrediƫnten. Handhaving op verboden middelen wordt hiermee eenvoudiger.

Massale dodingen
Thieme: "Opnieuw zijn het de dieren die te lijden hebben onder misstanden in de veesector. Het massaal afmaken van gezonde dieren is onethisch en schaadt het welzijn van dieren op ernstige wijze." 'Ruimingen' gebeuren in potdichte stallen, waardoor de controle op de uitvoering en de gevolgen voor het dierenwelzijn niet altijd duidelijk zijn. De Partij voor de Dieren heeft de staatssecretaris dan ook gevraagd om openheid te verschaffen door het toepassen van cameratoezicht en het toestaan van de pers.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil onderste steen vliegramp boven en escalaties voorkomen

De Partij voor de Dieren heeft tijdens het debat over de vliegramp dank, waardering en steun uitgesproken aan het Kabinet voo...

Lees verder

PvdD: voorkom nieuwe slachtoffers en gijzelingen

Tijdens het tweede debat over de vliegramp heeft de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren steun betuigd aan het Ka...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief