Oost west, thuis mest?


18 februari 2013

Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan de mensen in Wekerom die al jaren vechten tegen de komst van een grote mestvergister. Daarmee heeft de Partij voor de Dieren steun betuigd en een vuist gemaakt tegen de komst van de onwelkome bruine stroom.

De Partij voor de Dieren maakt zich in de Tweede Kamer sterk tegen de bouw van mestvergisters in het land. Om het grote mestoverschot weg te werken, worden er overal in Nederland mestvergisters gebouwd. Aan de 150 mestvergisters die Nederland nu telt, is onder het mom van ‘groene stroom’ al 345 miljoen euro subsidie uitgegeven.

Steeds meer mensen komen in opstand tegen deze ontwikkeling. Veel omwonenden klagen over stankoverlast, waarbij ze soms dagenlang last hebben van hoofdpijn en misselijkheid. Gemeenten en provincies reageren vaak te laks op deze klachten. De Partij voor de Dieren wil dat er geen enkele mestvergister meer bijkomt in Nederland totdat risico’s voor de volksgezondheid zijn uitgesloten.

In Wekerom staat de komst van een grote mestvergistingsinstallatie gepland, ondanks fel protest van omwonenden. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de Wekeromse bevolking tegen de komst van de mestvergister is. Honderden mensen hebben kenbaar gemaakt de mestvergister niet te willen, maar de gemeente Ede heeft toch haar bestemmingsplan veranderd zodat de mestvergister gebouwd kan worden. Een groot aantal bewoners uit Wekerom heeft beroep aangetekend tegen het besluit van de gemeente. De Raad van State buigt zich momenteel over deze zaak.

Esther Ouwehand heeft tijdens haar bezoek gesproken met de burgers en ondernemers die last zullen ondervinden van deze mestvergister. Ook heeft zij poolshoogte genomen op de locatie van de geplande mestvergister.

Esther Ouwehand: “Mestvergisters zijn niet groen. Bruine stroom is vervuilend en gevaarlijk. Onder aanvoering van het CDA wilde het vorige kabinet ons land volbouwen met mestvergisters om zo van het grote mestoverschot af te komen. Het nieuwe kabinet mag die heilloze koers niet voortzetten. Volksgezondheid en het milieu verdienen bescherming boven de economische belangen van de vee-industrie. De gemeente Ede moet de komst van deze mestvergister tegen houden, in het belang van al haar burgers.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren voert actie tegen schadelijk landbouwbeleid

Kamerlid Esther Ouwehand heeft gedupeerden van mestvergisters en lelieakkers in Drenthe donderdag een hart onder de riem gest...

Lees verder

Opinie: Eed op 30 april is onnodig toneel

Dit artikel is gepubliceerd in het Nederlands Dagblad van 21 februari 2013 De eed heeft in ons rechtssysteem een bijzondere ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief