Ontmoe­di­gings­beleid voor plastic ballonnen in Leiden


18 oktober 2012

De gemeente Leiden gaat bij evenementen en festiviteiten het oplaten van niet-afbreekbare ballonnen en ballonnen met plastic touwtjes ontmoedigen. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde de motie van de Partij voor de Dieren hierover. Leiden is nu de eerste gemeente in Nederland met een ontmoedigingsbeleid voor niet-afbreekbare ballonnen.

Ballonnen vormen een feestelijk gezicht, maar zijn vaak dodelijk voor dieren. Vogels en (zee)dieren zien de ballonresten vaak aan voor voedsel. De resten worden opgegeten, waardoor de dieren uiteindelijk dood gaan aan het plastic in hun maag. Daarnaast gebruiken vogels de touwtjes vaak als nestmateriaal, maar raken verstrikt in de touwtjes waardoor ze gewond raken en dood kunnen gaan.

Stichting De Noordzee telt vier keer per jaar het afval op vier (afgelegen) stranden langs de Nederlandse kust. Sinds 2005 is de hoeveelheid afval van ballonnen sterk toegenomen. Per strand werden in 2011 maar liefst 23 ballonnen per 100 meter geteld. Vooral de plastic lintjes worden veel gevonden.

De Partij voor de Dieren heeft in Leiden en in het Hoogheemraadschap van Rijnland al vaker aandacht gevraagd voor de problemen van plastic afval in zee. Onder andere met een motie om de plastic draagzak te ontmoedigen en met vragen over microplastics.

Gerelateerd nieuws

Opzij: Marianne één van de 100 machtigste vrouwen van Nederland

Marianne Thieme is door Opzij uitgeroepen tot één van de 100 machtigste vrouwen van Nederland. De lijst van 100 Machtige Vrou...

Lees verder

Kosten jachthobby Koninklijk Huis niet langer gecamoufleerd

De kosten voor de jachthobby van het Koninklijk Huis kunnen niet langer verdekt worden opgesteld. De Tweede Kamer heeft ee...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief