One Single Planet na succes­volle provin­ciale premières gratis online te zien


16 maart 2015

Na de wereldpremière in het bezette Maagdenhuis en tien provinciale premières is de nieuwe documentaire One Single Planet van Marianne Thieme nu in de Nederlandse versie gratis online te bekijken voor een breed publiek.

Deze vierde documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation brengt de problemen in beeld waarmee de wereld te kampen heeft, en waaraan de traditionele politieke partijen nauwelijks aandacht besteden.

Aan de hand van het wereldvoedselprobleem, de wereldwatercrisis, zoönosen en het biodiversiteitsprobleem, denken toonaangevende wetenschappers mee over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de uit rendementsdenken geboren systeemcrisis die de wereld in zijn greep houdt.

Marianne Thieme: “We zien in ons onderwijs, onze voedselvoorziening, het openbaar bestuur en de gezondheidszorg dat het rendementsdenken, gericht op korte-termijn-economische-belangen heeft geleid tot een zeer eenzijdige logica, waarin alles van waarde in geld vertaald wordt. Traditionele politici beperken zich tot een zeer eenzijdig mensbeeld, zonder toe te komen aan een wereldbeeld waarin plaats is voor mededogen en duurzaamheid. Ik vind dat er eindelijk in breder perspectief over oplossingen gedacht moet worden en hoop dat deze documentaire daartoe een aanzet kan geven.”

Marianne Thieme maakte in 2007 de eerste Nederlandse klimaatfilm Meat the Truth, inmiddels uitgebracht in 17 talen, waarvan de bevindingen door steeds meer wetenschappers, opinieleiders en adviesorganen gedeeld worden, zoals recent nog door onder meer de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de US Dietary Guidelines 2015.

De tweede documentaire Sea the Truth (2010), over de alarmerende situatie van onze oceanen, werd eveneens wereldwijd vertoond en in een groot aantal talen ondertiteld.

In de documentaire One Single Planet, die in een Nederlandse en in een internationale (Engelse) versie uitkomt, komen opinieleiders en wetenschappers aan het woord, zoals Vandana Shiva, Prof. Arjan Hoekstra, VN voedselrapporteur Dr. Hilal Elver, Prof. Hans Zaaijer en Prof. Jan Willem Erisman.

De documentaire is te zien via www.onesingleplanet.nl

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief