Niet meer onder­han­delen met Noorwegen zolang walvis­jacht niet stopt


13 november 2019

De Nederlandse regering moet niet met Noorwegen onderhandelen over visvangst, zolang Noorwegen op walvissen blijft jagen. De Partij voor de Dieren roept de regering daartoe op.

Ondanks internationale controverse en een sterk stagnerende vraag naar het vlees, gaat Noorwegen door met de jacht op walvissen. In oktober van dit jaar riep een Noorse regeringswoordvoerder op om zoveel mogelijk walvissen te vangen en de marketing voor het vlees op te schroeven. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg: “Internationaal is besloten dat er niet meer op walvissen gejaagd mag worden. Ook Nederland heeft zich gecommitteerd aan die afspraak. Er zijn nog drie landen die zich niet aan die afspraak houden, Noorwegen is daar één van. Ondanks het feit dat de meeste walvissenpopulaties in hun voortbestaan worden bedreigd en de bloedige jacht niet meer geaccepteerd wordt.”

Jaarlijks vinden in het Noorse Bergen onderhandelingen plaats tussen de Europese Unie en Noorwegen over de verdeling van de hoeveelheid vis die de lidstaten mogen vangen. Een belangrijke onderhandeling voor Nederland en voor Noorwegen, want ze willen graag in elkaars wateren kunnen blijven vissen. Wassenberg: “Nederland heeft de kans om een vuist te maken. Jullie blijven op walvissen jagen? Dan komen wij niet meer onderhandelen. Wij roepen de minister op de daad bij het woord te voegen.”

Gerelateerd nieuws

Maatregelenpakket tegen stikstofcrisis zijn 'lapmiddelen'

"Wat een armoe. Dit zijn lapmiddelen om door te kunnen gaan op de oude weg. Met als dieptepunt het voorstel om natuurgebieden...

Lees verder

Minister moet ingrijpen bij Oostvaardersplassen

Copyright: Arno Jan BroereDe Partij voor de Dieren wil dat minister Schouten het dossier Oostvaardersplassen niet langer over...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief