Nee tegen 'gans­trekken'


2 februari 2010

Op zondag 31 januari hebben 15 leden van de Partij voor de Dieren, werkgroep Limburg heel het dorp Grevenbicht van een folder tegen het ‘gawstrèkke’ voorzien. Het doel van de folder is het losmaken van een discussie over hoe om te gaan met (dode) dieren en dieronvriendelijke tradities.

“De kop van een speciaal daarvoor gedode gans aftrekken, omdát het een traditie is, is echt niet meer van deze tijd” aldus voorzitster Ida Been van de Partij voor de Dieren Werkgroep Limburg. “Een gans is een levend wezen en daar moet je respect voor hebben. Wij willen blijven benadrukken dat het misbruiken van een gans die voor het plezier van mensen is doodgemaakt, niet getuigt van respect voor dieren.”

Al in 2008 stelde Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren Kamervragen over deze traditie. Helaas zonder direct resultaat. Weliswaar veroordeelde minister Verburg (CDA) het ‘gawstrèkke’ wel, ze noemde het “verwerpelijk”, maar voegde daar gelijk aan toe dat de verantwoordelijkheid voor het eventueel verbieden ervan op lokaal niveau ligt.

Na vragen van Frank Wassenberg (Statenlid in de provincie Limburg namens de partij) over het ‘gawstrèkke’ blijkt dat Gedeputeerde Staten van Limburg er geheel anders over denken, getuige het antwoord van Gedeputeerde Driessen (CDA): “Ik zeg u dat, zoals het op dit moment binnen Grevenbicht gebeurt, wij die activiteit in positieve zin beoordelen.”

De Partij voor de Dieren blijft het een verschrikkelijk schouwspel vinden en vraagt zich af wat voor effecten een dergelijke omgang met dieren op kinderen heeft.

Voorzitster Ida Been: ”Zou het niet mooi zijn als de Grevenbichters zelf een alternatief verzonnen waarvan ze over 50 jaar kunnen zeggen: Toen hebben wij, als dorp, de moed gehad de traditie te veranderen. En nu is er een nieuwe traditie waarvan we met trots kunnen zeggen: Het spektakel en het geweldige dorpsfeest op carnavalsdinsdag zijn behouden gebleven en dat is niet afhankelijk gebleken van 1 gans.”

Klik hier voor het radio-interview van L1 met Frank Wassenberg over het ganstrekken.

Klik hier voor de Kamervragen over het ganstrekken

Gerelateerd nieuws

Bijvoeren paarden, runderen en herten in natuurgebieden: niet diervriendelijk

Nu het winterse weer al een poosje aanhoudt, is het zeer begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over de dieren in natuurge...

Lees verder

Progressieve partijen helpen zedelijkheidswet seks met dieren aan meerderheid

Hoewel er veel inhoudelijke bezwaren bestaan tegen het wettelijk verbod op seks met dieren, is een krappe meerderheid van de ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief