Nederland spreekt Roemenië aan op massa­doding zwerf­honden


12 mei 2014

De Nederlandse regering gaat de Roemeense autoriteiten aanspreken op het zwerfhondenbeleid in Roemenië. Dat heeft staatssecretaris Dijksma vandaag laten weten in haar antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme. Een nieuwe wet leidt momenteel tot het massaal vangen en doden van zwerfhonden in Roemenië. In maart werd nog een Roemeense hondenkliniek leeggeroofd door premiejagers, in de hoop een vergoeding van de overheid te kunnen krijgen. De Partij voor de Dieren vindt de massadoding onacceptabel. Thieme vroeg de staatssecretaris om bij de Roemeense autoriteiten aan te dringen het wrede zwerfhondenbeleid een halt toe te roepen.

In haar antwoord op de Kamervragen noemt staatssecretaris Dijksma de diefstal uit de hondenkliniek een ‘betreurenswaardig incident’. Zij zal bij haar collega van het Roemeense ministerie van Landbouw haar zorgen uiten over uitvoering van het Roemeense zwerfhondenbeleid.

Eind september keurde het Roemeense Constitutionele Hof een wet goed die nu leidt tot een massaslachting onder de drie miljoen zwerfhonden die in Roemenië leven. De nieuwe wet staat het doden van zwerfhonden toe na een verblijf van veertien dagen in een asiel als er niet genoeg ruimte in de asielen is om de honden te houden, of wanneer de middelen voor voldoende voedsel of medische zorg ontbreken. Op dit moment worden honden massaal gedood. De Partij voor de Dieren vindt dit onaanvaardbaar en pleit voor een einde aan dit wrede, ineffectieve beleid.

Marianne Thieme: “Een dergelijke wrede houding tegenover zwerfdieren is onhoudbaar in een lidstaat van de Europese Unie. Een bewezen effectieve methode voor de omgang met zwerfdieren is de dieren te vangen, te steriliseren en vervolgens terug te plaatsen. Ik verwacht dan ook dat de staatssecretaris daar op aandringt bij de Roemeense autoriteiten.”

Thieme heeft al eerder Kamervragen gesteld en twee keer de ambassadeur van Roemenië gesproken over de massale dood van zwerfhonden die momenteel plaatsvindt in Roemenië. Lees hier meer over de inzet van de Partij voor de Dieren voor de zwerfhonden in Roemenië:

Geschokt over massaal doden van zwerfhonden in Roemenië
Roemeense regering ziet af van massaal doden van zwerfhonden
Kamervragen over doden Roemeense straathonden
Kamervragen over het afmaken van straathonden in EU-lidstaat Roemenië
Kamervragen over de aangenomen wet die massale doding van loslopende honden mogelijk maakt
Motie verbod op doodmartelen zwerfdieren
Vragen over het doden van honden in Roemenië
Thieme spreekt ambassadeur Roemenië over massale doding zwerfhonden
Vervolggesprek Thieme en ambassadeur Roemenië massale doding zwerfhonden

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand ontmoet de dalai lama

De dalai lama en Esther Ouwehand ontmoetten elkaar vandaag in de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer. Daar werd de Tibetaan...

Lees verder

Europese partijen voor dieren lanceren campagnefilm

De zeven partijen voor dieren die deelnemen aan de Europese verkiezingen lanceren vandaag een campagnefilm. Het is voor het e...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief