Esther Ouwehand ontmoet de dalai lama


12 mei 2014

De dalai lama en Esther Ouwehand ontmoetten elkaar vandaag in de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer. Daar werd de Tibetaanse spiritueel leider ontvangen door de Vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken.


Foto: Phil Nijhuis

Tijdens een eerder bezoek aan ons land in 2009 ontmoette de dalai lama Marianne Thieme. Bij die gelegenheid liet de geestelijk leider weten dat hij op een partij voor dieren zou stemmen als hij Nederlander was. Hij zei het bemoedigend te vinden dat er groepen opstaan voor de rechten van dieren. Esther heeft hem daar vandaag nogmaals voor bedankt.

In het gesprek met de Vaste Kamercommissie wees de dalai lama onder meer op de gevolgen van klimaatverandering voor het Tibetaanse volk. Nederlandse politici kunnen volgens hem bijdragen aan de Tibetaanse strijd door klimaatonderzoekers naar Tibet te sturen. “Klimaatverandering is een groot probleem. Onderzoek in Tibet kan bijdragen aan een oplossing”, aldus de geestelijk leider.

De Partij voor de Dieren steunt zijn strijd voor een onafhankelijk Tibet. De mensen die daar streven naar hervormingen zouden volgens de dalai lama meer morele steun moeten krijgen. Daarom had ook premier Rutte de geestelijk leider moeten ontvangen, vindt de Partij voor de Dieren.

Na afloop van het officiële gedeelte sprak dalai lama met Esther over de belangrijke rol die juist een klein land als Nederland kan spelen om China te bewegen een einde te maken aan de bezetting van Tibet.