Nationaal Jeugd­debat: Dier­proeven belangrijk issue voor jongeren


9 oktober 2005

Voor de tiende keer zetten op 10 oktober ruim honderd jongeren uit heel Nederland politici weer op scherp. Tijdens het Nationaal Jeugddebat van de Nationale Jeugdraad leggen zij onder andere de ministers Van der Hoeven, Verdonk en Hoogervorst het vuur na aan de schenen. Onderwerpen als jeugdcriminaliteit, dierproeven, racisme, inspraak op school en jongeren & de EU passeren die dag in de Tweede Kamer de revue.

Den Haag beslist veel voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen. Dit doen zij aanstaande maandag luid en duidelijk tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer. Ze confronteren verschillende politici met vragen en meningen over onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden. Racisme is daar één van. Uit recent onderzoek van de Nationale Jeugdraad blijkt namelijk dat 85% van de jongeren in hun omgeving dingen ziet gebeuren die met racisme te maken hebben. Genoeg reden voor de deelnemers om het onderwerp eens met minister Verdonk uit te diepen.

Jongeren maken de dienst uit tijdens het Jeugddebat. Zij introduceren een onderwerp, leggen hun oplossing op tafel en gaan daar vervolgens over in debat met politici. De voorstellen zijn gemaakt op basis van het zogenaamde Jongeren Interviewen Jongeren-onderzoek. De deelnemers van het Jeugddebat interviewden hiervoor 1085 leeftijdsgenoten. Het bleek dat jeugdcriminaliteit, dierproeven, racisme, inspraak op school en jongeren & de EU belangrijke onderwerpen zijn voor jongeren. Daarom debatteren de deelnemers hierover tijdens het Nationaal Jeugddebat met de minister Van der Hoeven, de Kamercommissie van Justitie, minister Hoogervorst, de Kamercommissie van Europese Zaken en minister Verdonk.

De Nationale Jeugdraad is een landelijke organisatie die wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Met het Nationaal Jeugddebat wil de Jeugdraad jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verbeteren door de inbreng van jongeren.

De Nationale Jeugdraad brengt medio december verslag uit van het debat.

Bron: Nationale Jeugdraad

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief