Minister Verhagen zoekt op verzoek van PvdD steun voor veroor­deelde bioloog Van Roosmalen - Voor het laatste nieuws zie: Weblog Marianne Thieme


9 juli 2007

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken gaat naar aanleiding van Kamervragen van de PvdD aandacht vragen voor de zaak van Marc van Roosmalen.

De van oorsprong Nederlandse bioloog is op 8 juni door de Braziliaanse regering veroordeeld tot een celstraf van 14 jaar, voor het `illegaal’ opvangen van apen. Deze hoge straf wordt Van Roosmalen opgelegd omdat hij hiervoor, volgens de Braziliaanse autoriteiten, geen vergunning zou hebben aangevraagd. De weesapen die in zijn apenopvang zijn aangetroffen worden daarom als `gestolen’ beschouwd. Van Roosmalen die naar eigen zeggen in 1998 wel een vergunning had aangevraagd, maar deze nooit ontvangen heeft, was zich van geen kwaad bewust.

De PvdD vindt de strafmaat die de Braziliaanse regering in deze kwestie hanteert buitensporig hoog. Uit verschillende hoeken gaan geruchten dat Van Roosmalen, die zeer actief was als beschermer van het regenwoud, mogelijk moedwillig buitenspel is gezet. Vermoed wordt dat Van Roosmalens pogingen om het Amazonewoud te beschermen hem vijanden heeft opgeleverd onder houtkap- en soyabedrijven. Marianne Thieme heeft de minister verzocht een onderzoek in te stellen naar dit verontrustende bericht en zich daarnaast in te zetten voor de vrijlating van Marc van Roosmalen. Klik hier voor onze Kamervragen en de steunsite voor Van Roosmalen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief