Minister Veerman belooft invoer­verbod van zeehon­denbont


6 februari 2007

Minister Cees Veerman (Landbouw) heeft aan de kamer beloofd om de invoer van zeehondenbont te verbieden. Veerman deed die belofte na een debat waarin alle partijen hun afschuw uitspraken over zeehonden die worden doodgeknuppeld voor hun vacht.

Volgens Veerman moeten 'ongewenste activiteiten' als handel in zeehondenpelzen worden aangepakt. Tot nu toe verschool de minister zich echter achter Europese regelgeving. Dinsdag gaf hij toe aan de druk uit de Tweede Kamer om 'deze morele blinde vlek in de samenleving weg te nemen', zoals de Partij voor de Dieren (PvdD) stelde.

Met zijn gebaar voorkwam Veerman dat de handel in zeehondenbont aan banden zou worden gelegd via een wetswijziging geïnitieerd door PvdA en VVD. De minister zag liever een eervolle rol voor zichzelf weggelegd en veegde het voorbereidende werk van PvdA en VVD daarom van tafel.
Hoewel blij met het initiatief vinden GroenLinks, SP en de PvdD het jammer dat alleen de handel in producten van zadelrobben en klapmutsen wordt aangepakt.De PvdD wees met name op de slachtingen in Namibi├ź onder Kaapse pelsrobben, zoals aanhangig gemaakt door Seal Alert SA.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief