Mega­morfose wordt duide­lijke trend in Nederland


8 maart 2012

Den Haag, 8 maart 2012 - Bleker moet onmiddellijk de bouwvergunning intrekken van meer dan 20 megastallen. De Partij voor de Dieren vroeg hierom in een motie waarin zij hem wijst op de onmiskenbare trend in de bouw van mega- en gigastallen. De staatssecretaris beloofde al actie toen hij tijdens het debat over megastallen in december zei over een stal van 1,2 miljoen kippen: “Als dit echter het begin van een trend is, dan is die trend een reden om een nationale grens te stellen.”

De staatssecretaris zelf beaamt dat de schaalvergroting in de vorm van megastallen een doodlopende weg is. De Kamer nam vorig jaar een motie van de Partij voor de Dieren aan waarin een bouwstop op megastallen werd afgekondigd. Bleker weigerde de motie uit te voeren. Hij liet dit over aan provincies en gemeenten, die echter geen juridische instrumenten hebben om vergunningen voor megastallen te weigeren. Daardoor blijft het aantal megastallen nog steeds fors toenemen.

Esther Ouwehand: “De staatssecretaris heeft beloofd paal en perk te stellen aan megastallen zodra zich een trend aftekent. Nu de ene na de andere megastal wordt gerealiseerd, zelfs in zijn woonplaats, kan de staatssecretaris niet langer doen alsof er geen sprake is van een nieuwe trend en zal hij zijn belofte gestand moeten doen.”

Zo heeft de gemeente Horst aan de Maas toestemming gegeven voor de bouw van een megastal in Grubbenvorst, waar 1,2 miljoen kippen en 33.000 varkens zullen komen te staan. In Diessen komt een ruim drie voetbalvelden grote stal met 16.000 varkens en in Middenmeer staat de gemeente Hollands Kroon Noord-Holland toe dat er een megastal komt voor bijna 1 miljoen vleeskippen. In de gemeente Aalten, in Gelderland, wil een varkensboer zijn bedrijf van 2.000 varkens uitbreiden met nog eens 3.000 varkens.

In strijd met zijn eigen woorden, stimuleert de staatssecretaris deze trend juist door zijn verantwoordelijkheid af te schuiven naar gemeenten, provincies en supermarkten die machteloos zijn de voortgaande schaalvergroting tegen te houden. Daarmee laat Bleker het hele land overspoelen met gigantische stallen die slecht zijn voor dierenwelzijn, natuur, milieu en de kwaliteit van de leefomgeving van mensen.

De Partij voor de Dieren wil dat de megamorfose van het platteland nu een halt wordt toegeroepen. Geen megastallen meer waarin duizenden kippen, varkens of koeien dichtopeengepakt hun leven moeten slijten, die een gevaar voor de volksgezondheid vormen, en die het voortbestaan van gezinsbedrijven bedreigen. Tijdens het debat over de megastallen zal de Partij voor de Dieren de staatssecretaris vragen alle vergunningen voor de bouw van megastallen in te trekken en via een noodwet een grens te stellen aan het aantal dieren dat in een stal mag worden gezet (bekijk de motie).

Ook dient de partij een voorstel in om op geen enkele wijze meer bij te dragen aan de financiering van megastallen in het buitenland. Dat gebeurt nu volop, blijkt uit een onderzoek van ‘Wakker dier’ naar Nederlandse subsidiegelden die naar landbouwprojecten in het buitenland gaan. Nederland subsidieert zelfs buitenlandse megastallen uit ontwikkelingsgelden.

Bekijk het indienen van de motie via debatgemist

Gerelateerd nieuws

Verbod op milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen brengt bijen in gevaar

De Partij voor de Dieren wil milieuvriendelijke alternatieven voor landbouwgif op de markt houden. Daarom moet de intrekkin...

Lees verder

Kamer: schoolpleinen moeten groener!

De groene metamorfose van speeltuinen en schoolpleinen in Nederland is een stap dichterbij gekomen. Een Kamermeerderheid s...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief