Meat the Truth enthou­siast ontvangen in Zweeds parlement


9 februari 2011

Stockholm, 9 februari 2011 - Meat the Truth, de Nederlandse klimaatfilm van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), over de broeikasgasuitstoot van de veehouderij, is vanmorgen onder grote belangstelling vertoond in het nationaal parlement in Zweden. Partij voor de Dieren fractievoorzitter Marianne Thieme en NGPF-directeur Karen Soeters gaven op uitnodiging een presentatie en gingen met Zweedse parlementsleden in gesprek. Alle parlementsleden kregen het boek “Meat the Truth, Essays on Livestock Productions, Sustainability and Climate Change” en de DVD van de film uitgereikt. Parlementslid Jens Holm van de Vänsterpartieft (Linkse Partij) leidde het debat en noemt Meat the Truth een “pioniersfilm”, omdat het de eerste film ter wereld is die de invloed van de veehouderij op klimaatverandering aankaart. “Meat the Truth is een ontzettend belangrijke film en ik hoop dat Zweedse politici zich zullen realiseren dat er meer politieke maatregelen nodig zijn om de vleesconsumptie te verminderen. De hedendaagse hoge vleesconsumptie in Zweden en andere rijke landen is niet duurzaam en moet teruggedrongen worden”.

Naast de vertoning in het Zweedse parlement, worden deze week verscheidene andere vertoningen van zowel Meat the Truth als de opvolger Sea the Truth, over het leegvissen van de oceanen, georganiseerd door het Zweeds Instituut voor Milieu- en Voedselinformatie. Op woensdagmiddag zal tevens een seminar bij het WWF worden georganiseerd, waar Karen Soeters zal spreken.

Meat the Truth vormt een aanvulling op eerdere klimaatfilms die de grootste oorzaak van de opwarming van de aarde buiten beschouwing lieten. Tal van wetenschappelijke rapporten van onder meer het World Watch Institute, de Wereld Voedsel Organisatie van de Verenigde Naties, het Profetas onderzoek waarbij verschillende Nederlandse universiteiten betrokken waren, het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), zijn door onderzoekers van de NGPF en de Vrije Universiteit vertaald naar conclusies die voor iedereen toegankelijk zijn.

Meat the Truth is inmiddels in 16 verschillende taalversies uitgebracht, waaronder Nederlands, Engels, Chinees, Frans, Kroatisch, Spaans, Portugees, Hindi, Sloveens, Italiaans, Koreaans, Turks, Gujuradi en Duits en is gedistribueerd in onder andere de Verenigde Staten, Taiwan, Brazilië, Australië, Nieuw-Zeeland, Ecuador, Canada, Italië, Duitsland, Argentinië, Spanje, Kroatië, Slovenië, Singapore, Portugal en Groot Brittannië.

De film is online te zien op www.meatthetruth.nl

Karen Soeters, Jens Holm en Marianne Thieme

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief