Marianne Thieme stelt Kamer­vragen over dioxine-eieren


6 januari 2011

Den Haag, 6 januari 2011 - Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, heeft de staatssecretaris van EL&I (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) om opheldering gevraagd over met dioxine besmette eieren die vanuit Duitsland ook op de Nederlandse markt gekomen zijn.

Eerder deze week werd bekend dat in de eieren en het vlees van kippen van een groot aantal Duitse legpluimveebedrijven de kankerverwekkende stof dioxine is aangetroffen. De stof zou via vetzuren in het veevoer terechtgekomen zijn. Inmiddels zijn in Duitsland meer dan duizend verdachte pluimveehouderijen op slot gezet.

Gisteren werd bekend dat de met dioxine besmette eieren begin december 2010 ook aan Nederland geleverd zijn. Volgens de Duitse regering is er geen besmet vlees of veevoer aan Nederland geleverd. Helder is dat de dioxine-eieren daadwerkelijk in de voedselketen terecht zijn gekomen, maar de nVWA spreekt over een verdunning die niet zorgelijk zou zijn.

Marianne Thieme: “Het is ernstig dat giftige producten zomaar in de voedselketen kunnen komen. Een kankerverwekkende stof als dioxine brengt de volksgezondheid in gevaar. Blijkbaar schiet het toezicht op de kwaliteit en het traject van voedingsmiddelen tekort. Wie denkt dat een ei voor ongeveer een stuiver geproduceerd kan worden, zal zich moeten realiseren dat zo’n uitgangspunt grote risico’s voor mens en dier met zich meebrengt.”


Bekijk de Kamervragen

Wij staan voor:

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief